Sebevražedný oddíl, otevřená architektura či George Harrison. Přinášíme kulturní tipy na týden od 2. do 8. srpna

Sebevražedný oddíl, otevřená architektura či George Harrison. Přinášíme kulturní tipy na týden od 2. do 8. srpna 

Více o akci...

13kvě - 19kvě celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Na tento týden jsme pro vás připravili pravidelný výběr toho nejlepšího z kultury. V kinech na vás čeká Sebevražedný oddíl, ale také dokument Zákon lásky a symbolicky probíhá i Prague Pride. Letošní padesátiny oslaví sólová prvotina jednoho z Brouků reedicí a doporučujeme také výstavu či koncerty.

Sebevražedný oddíl

Tým antihrdinských padouchů se vrací do kinosálů s druhým dílem. Tentokrát seděl na režisérské židli James Gunn a část známé party, ale i nové tváře se opět vydávají zachránit svět. Ukáže se nám Harley Quinn, Captain Boomerang, Rick Flag nebo Amanda Waller a těšit se nově můžete také na Idrise Elbu, Taiku Waititiho nebo Nathana Filliona. Hrdinové ze světa DC do kin vtrhnou ve čtvrtek 5. srpna.

Zákon lásky

Po snímku V síti se pustila Barbora Chalupová do dalšího dokumentu, který se dostane na plátna kin už tento čtvrtek. Tragikomická dokumentární roadmovie Zákon lásky sleduje cestu zákona, jenž může ovlivnit životy statisíců lidí. Měl by zajistit manželství všem bez ohledu na jejich sexuální orientaci a podporuje ho většina obyvatel České republiky.

Dokument sleduje, komu tedy návrh vzbuzující vášně a nebývalé emoce vadí. Nevyhnutelně se tedy podíváme do Poslanecké sněmovny, promluví hnutí Jsme fér a dojde i na protinázory z Aliance pro rodinu.

Obama: Dokonalejší unie

Cestu prezidenta Baracka Obamy do čela Ameriky sleduje nová minisérie HBO GO. Ve třech epizodách se pokouší o portrét člověka s národní vizí utvořenou na základě vlastních zkušeností a identity. Dokument se ale také zamýšlí nad podstatou identity samotné Ameriky, nad její historií a otevřenějším postojem, k němuž směřuje a nemíjí ani rasové otázky. Obamův příběh sledujte na HBO GO od 4. srpna.

Open House Praha

Osmdesátku běžně nepřístupných budov tento týden otevře festival Open House Praha. Namátkou bude odemčena třeba Šalounova vila na Vinohradech, postupně chátrající budova Městských lázní na Žižkově, kam rád zavítal i císař František Josef I., a také ateliér po sochaři Janu Laudovi, který skrývá pohnutý osud. Architekturu pro všechny si můžete užít zdarma.

Prvotina George Harrisona slaví výročí reedicí

Všichni členové legendárních The Beatles se hned po rozpadu kapely pustili do sólové tvorby, a to s velkou parádou. Velkou chválu ale před padesáti lety sklidilo především album George Harrisona nazvané All Things Must Pass. Toto výročí připomene 6. srpna vycházející reedice slavné desky, jejíž součástí jsou třeba hity My Sweet Lord nebo Run of the Mill.

Na výběr bude z různých typů balíčků obsahujících například barevné vinyly, knihy či soška Harrisona a trpaslíků z přebalu. A nebude chybět ani 46 doposud nevydaných verzí různých písní či dřevěná záložka ze stromu ze zahrady hudebníkova domu.

Za hudbou do parku, Ledáren i na Radost

Za muzikou vyrazte třeba do Ledáren Braník. V následujících dnech tam na vás čeká Arakain, Poletíme?, Barbora Poláková a Mňága a Žďorp.

Na Střeše Radost vystoupí v pondělí a úterý mladý progresivní zpěvák Sofian Medjmedj a zároveň tu pokřtí své album 19. V neděli se na Radost pak zastaví Zrní a v pátek ještě vyrazte do Riegerových sadů na Druhou trávu.

Kniha Takový prima věk

V knize Takový prima věk se hlavní hrdinka Emira potýká s těžkostmi mladého života. Nedaří se jí najít dobrou práci a tak nějak neví, co se životem. Vyžít jí pomáhá brigáda v podobě hlídání malé Briar. Když s ní ale jednou vyrazí na nákup, ochranka ji obviní z únosu, a to pouze kvůli tomu, že je černoška a vede s sebou bělošské dítě.

Briařina matka se rozhodně nespravedlnost odčinit, ale jak se říká, cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Dokáže žena pochopit, že Emira není jen oběť rasismu, ale hlavně žena z masa a kostí? Příběh od Kiley Reid vyjde ve čtvrtek v nakladatelství Host. Knize jsme se věnovali v třicáté první epizodě podcastu KulTýden

Výstava Plješka – Birobidžan

Fanouškům umění doporučujeme navštívit The Artivist Lab, kde se v úterý uskuteční vernisáž výstavy Plješka – Birobidžan spojující v umělecké instalaci identitu, fikci a historii a vytvářející příběh o skupině sovětských homosexuálů, kteří v roce 1934 cestovali z Moskvy do Birobidžanu. Tento příběh se odehrává krátce poté, co byla homosexualita v Sovětském svazu znovu kriminalizována a byla založena sovětská Židovská autonomní oblast, jejímž hlavním městem se stal Birobidžan. K vidění bude expozice až do 10. září.

Jiří Hájíček na divadle

Původní obyvatelé Ameriky křižují příběhem o domově, snech, ztrátách a nálezech. Na jeviště Divadla Kámen na pražské Invalidovně opět zamíří adaptace románu Dešťová hůl z pera Jiřího Hájíčka, která volně uzavírá jeho venkovskou trilogii morálního neklidu, do níž patří také Selský baroko a Rybí krev. Více o inscenaci si poslechněte v pětadvacáté epizodě podcastu KulTýden

Akrobati a duhové divadlo

Divadelní prkna tento týden taktéž odvypráví odvážné příběhy, a to ve velkém stylu. Akrobatické kousky ve vzduchu předvede v areálu Anežského kláštera skupina AirGym Art Company nebo Losers Cirque Company, a hned v několika různých představeních v průběhu týdne. Cirk La Putyka v pražském Azylu78 odehraje v pátek představení Runners a na toto místo zamiřte hned v první polovině týdne také na inscenaci Homo40.

Duhová tématika bude provázet kulturu všechny následující dny, a to především díky Prague Pride, který slavnostně odstartuje v pondělí na Střeleckém ostrově a přičiní se na tom také druhý ročník festivalu queer divadla Wild! probíhající mezi druhým a šestým srpnem.

V pátek zajděte do Rock Café na představení Příběh gaye, příběh lesby zobrazující prožívání coming outu. Za sexuální svobodu bojuje umělecký kolektiv RUN OPERUN ve spolupráci s PLAYboyz a na Stalin přinesou vylepšenou operu La Traviata. Tento týden si můžete vychutnat také Letní shakespearovské slavnosti v Praze, konkrétně Zimní pohádku a Veselé paničky Windsorské.

Foto: pitchfork.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!