Začaly Dny evropského filmu. Vezmou vás na trip po starém kontinentu

Začaly Dny evropského filmu. Vezmou vás na trip po starém kontinentu 

Osmadvacátý ročník filmové přehlídky Dny evropského filmu uvede v Praze, Brně a Ostravě padesátku různorodých snímků.

Festival zahájilo francouzské drama Prostě vášeň zobrazující vášnivý vztah ruského diplomata a rozvedené francouzky s tváří Laetitie Dosch. Mužskou roli si zahrál významný tanečník Sergej Polunin. "Na diváky čekají vzrušující zážitky, velké množství debutů i novinek renomovaných filmařů, a především oslava existence kina jako takového," popisuje dramaturg DEF Šimon Šafránek.

 

K orientaci poslouží filmové sekce. Mezi šestici nabízených patří třeba K věci: Samotka odkazující na pandemii a nové návyky s ní spojené. Do dané sekce patří také komediální historická road movie Potíže s přírodou, v níž se zadlužený filozof Edmund Burke vydává objevovat Alpy. Další skupinu filmů zastřešuje název Hvězdy a jde o výběr toho nejlepšího ze současné evropské tvorby. Takovým případem je francouzská komedie Přípitek popisující příběh mladého muže, pro nějž se stane pronesení přípitku na svatbě obrovskou peripetií.

Dále se můžete těšit na sekci Strach a sny spojující krimi, duchařinu, horory i neobyčejná vztahová dramata, Bez rodičů zobrazující život mladých lidí a nebude chybět ani Film a hudba, kam se řadí třeba dokument Meky nebo snímek Kéž by to byla láska o práci avantgardní choreografky Gisèle Vienne. Napínavé a vzrušující příběhy nabídne také sekce Media: Mezi řádky. A nebude chybět ani letní kino, půjde o exkluzivní projekci švédského hudební komedie Utíkej, Uje, Utíkej ve dvoře Betlémské kaple.

Kromě projekcí čeká na diváky také řada doprovodných akcí a zajímavých hostů. Jedním z nich nakonec nebude hudebník Miro Žbirka, který měl po projekci životopisného dokumentu Meky odehrát v Lucerně koncert. Nakonec ale ze zdravotních důvodů účast odřekl. Pozvání ale přijali například spisovatelka a filosofka Anna Hogenová, Milan Cajs z kapely Tata Bojs nebo herečka a moderátorka Tereza Kostková.

Vstup na jednotlivé snímky činí 130 Kč, na online projekci pak 80 Kč. Festivalové ozvěny proběhnou také v regionech, a to od 19. do 23. června. Konkrétně půjde o Hradec Králové, Jablonec nad Nisou, Boskovice, Hodonín, Havířov, Vrchlabí a Červený Kostelec.

Foto: 2021.eurofilmfest.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!