FAMUFEST nabízí do neděle online filmy i multimediální výstavu v pražské pasáži

FAMUFEST nabízí do neděle online filmy i multimediální výstavu v pražské pasáži 

Navzdory pandemické situaci se koná přehlídka studentské tvorby FAMUFEST, která kromě online projekcí krátkometrážních filmů láká i na výstavu ve výlohách v pasáži U Stýblů, živé chaty s tvůrci nebo diskuzi s kameramanem seriálu Hra o trůny.

Dvanáct programových bloků nabídne celkem šedesát tři hraných, dokumentárních či experimentálních titulů ze soutěžní i nesoutěžní sekce pod mottem Spektrum. Highlightem je dvěma Českými lvy a Cenou české filmové kritiky ověnčené drama Anatomie českého odpoledne v režii Adama Martince zabývající se češstvím, které zarezonovalo mezi tématy aktuálního ročníku.

Anatomy of a Czech Afternoon - Official trailer from FAMU on Vimeo.

Určitá témata se objevují na festivalu pokaždé, především dospívání, objevování vlastní sexuality či vztahy s rodiči. Tentokrát jsme zaznamenali i náměty typické pro tento rok, tím je zejména problematika potratu. V dokumentární tvorbě se stále více prosazují ekologická témata,“ řekla pro podcast KulTýden dramaturgyně přehlídky Hana Neničková.

 

Vítězné filmy se budou promítat v neděli 2. května od osmi hodin večer během závěrečného ceremoniálu v Autokině Strahov.

Doprovodný program nabídne kromě virtuálních chatů s mladými talenty také diskuzi o ženách ve filmovém prostředí, debatu o celovečerních debutech absolventů nebo masterclass s kameramanem Chrisem Seagerem, jenž v Praze nyní natáčí druhou řadu seriálu Carnival Row.

Šestnáct audiovizuálních děl si mohou prohlédnout kolemjdoucí v pasáži U Stýblů, která je jedinou fyzickou součástí festivalu. „V prázdných výlohách obchodů návštěvníci zhlédnou třeba projekty týkající se vztahu moderní architektury a přírody. Jeden z nich se obrací ke skotské mytologii, zobrazuje fenomén selkie – nadpřirozených podmořských bytostí. Nabídneme i podcast, diváci si tak mohou pustit doprovodné zvuky k výstavě,“ upřesnila Neničková.

Foto: Adam Martinec

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!