SCANDI uvede i očekávaný dokument Greta. Festival severských filmů proběhne na Edisonline

SCANDI uvede i očekávaný dokument Greta. Festival severských filmů proběhne na Edisonline 

Filmy, které hledají řešení v krizi. O tom bude sedmý ročník přehlídky současného severského filmu SCANDI. Pandemická krize festival nezastaví - přesouvá se totiž do online prostoru VOD platformy Edisonline. Festival zahájí 25. ledna dokument Greta o kontroverzní aktivistce Gretě Thunberg.

Festival SCANDI nabízí to nejlepší, co za poslední rok vzniklo ve Skandinávii. Během týdne 25. - 31. ledna představí v online prostoru Edisonline filmy různých žánrů a témat, které aktuálně definují nejen severskou kinematografii, ale také zpracovávají ožehavá témata

Spojujícím prvkem těchto filmů je téma krize. Festival proběhne již posedmé, přitom se nezastaví ani v koronavirové krizi, právě naopak - v duchu letošního tématu řešení krizí všeho druhu našli pořadatelé východisko v podobě VOD platformy Edisonline. Za jednodenní vstupenku a přístup do videotéky na dva týdny divák zaplatí 100 Kč, celofestivalová vstupenka za 500 Kč divákovi umožní přístup na celý měsíc. Na platformě budou k dispozici nejen desítky skandinávských filmů vybraných pro přehlídku, ale stovky dalších.

Greta jako rozbité zrcadlo naší doby

Celou přehlídku otevře 25. ledna švédský dokument Greta o aktivistce Gretě Thunberg.

"Lidé protagonistku upřímně nenávidí, nebo milují – tak, jako každé sensitivní médium a posla zlých zpráv. Greta je Laokóon a Jana z Arku, jelikož tvrdí, že události spojené koronavirem mohou být v porovnání s tím, co nás čeká, jenom malým cvičením. Greta neztělesňuje pouhou environmentální krizi, ale představuje také rozbité zrcadlo doby, právě proto je tváří sedmého ročníku SCANDI," přibližuje očekávaný dokument Ivan Hronec. Téma ekologie a globálního oteplování dále doplní islandský snímek Žena na válečné stezce.

Téma krize je ovšem univerzální - krizi nalézáme v tématu životního prostředí, ale krize vstupuje i do profese, etnik, či smyslu života a rodiny. Během týdne 25. - 31. ledna Edisonline uvede celkem čtyři premiéry skandinávských filmů. Diváci si tak budou moci vychutnat novou černou komedii režiséra Anderse Thomase Jensena Rytíři spravedlnosti, či dokument Hejtři o islandské BDSM kapele Hatari, která se snažila svou účast v soutěži Eurovize v Tel Avivu využít k poukázání na problémy mezi Izraelem a Palestinou.

 

Komunitní úroveň představí Shorta, film o bojích a neshodách mezi policejní složkou a obyvateli ghetta. Nejmenší, ale zdaleka ne bezvýznamnou úroveň rodinné krize a smyslu života bude představovat obnovená premiéra filmu Thomase Vinterberga Rodinná oslava. Chybět nebudou ani úspěšně uvedené filmy z minulého roku, jako Pěkně tučná sebeláska, Darkland, nebo Chlast.

Po skončení přehlídky se první únorový týden SCANDI přesune do projektu virtuálních kin #kinaspolu. Divák, co si za 100 Kč zakoupí vstupenku, automaticky získává sedmidenní přístup do videotéky Edisonline.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!