Dočkáme se? Pravděpodobné výstavy roku 2021: Toyen, Božena Němcová i Czech Press Photo

Dočkáme se? Pravděpodobné výstavy roku 2021: Toyen, Božena Němcová i Czech Press Photo 

Pokud to epidemiologická situace a vládní opatření dovolí, v novém roce si naživo prohlédneme díla Toyen, kostýmy z pohádek Boženy Němcové i snímky loňského ročníku Czech Press Photo. Přinášíme výběr výstav, které by se letos měly otevřít v tuzemských muzeích a galeriích.

Compassion Fatigue Is Over

Ať už budou ve druhé polovině ledna měsíce galerie a muzea otevřená, nebo ne, pražská Galerie Rudolfinum chystá buď naživo, nebo v online podobě zpřístupnit novou výstavu s leitmotivem tzv. únavy ze soucitu. Současní umělci Candice Breitz, Anna Daučíková, Haris Epaminonda a další poskytnou od 21. ledna svůj pohled na limity lidského soucitu, který je v dnešní době omezen kvůli přehlcení negativními zprávami v médiích.

Svět pohádek Boženy Němcové

Konec února v metropoli přinese velkou interaktivní výstavu zasvěcenou jedné z našich zásadních spisovatelek Boženě Němcové, kterou bude hostit obchodní dům Kotva. Děti se mohou těšit na desítky kostýmů z jejích zfilmovaných pohádek jako S čerty nejsou žerty, Sůl nad zlato nebo Sedmero krkavců. Rodiče se seznámí se spisovatelčinou bohatou literární tvorbou a pohnutým životem. Návštěvníky čeká i fotokoutek s kulisami nebo třeba poslech pohádek namluvených známými osobnostmi.

 

Vanitas, O lásce a Fenomeander

Trojice odložených výstav v pražském Centru současného umění DOX, které měly odstartovat v prosinci, se má otevřít, jakmile to vládní opatření dovolí. Ústředními tématy expozic bude reflexe smrti a umírání ve výtvarném umění několika generací, dosud nezveřejněné malby, kresby, fotografie a videa izolovaného tvůrce Siegfrieda Herze a nakonec dvacáté páté výročí vzniku nakladatelství s kvalitními dětskými knížkami Meander.

Czech Press Photo 2020

Pandemie koronaviru jednoznačně vévodila fotografické soutěži Czech Press Photo, v níž se loňským snímkem roku stal muž mizející v oblaku dezinfekční brány z dílny Romana Vondrouše. Přidružená výstava by se měla v historické budově Národního muzea v Praze konat nejspíše od března.

Viktor Pivovarov: Moskevská gotika

Jedním z projektů Národní galerie v Praze pro letošní rok je ohlédnutí za celoživotní tvorbou třiaosmdesátiletého ruského umělce usazeného v Česku Viktora Pivovarova. Od 19. března nebudou ve Veletržním paláci chybět jeho rané surrealistické výjevy vzniklé v sedmdesátých letech, konceptuální plátna a kresby z osmdesátých let i současná, vůbec poprvé vystavovaná díla. Část exponátů výjimečně zapůjčí ruská muzea.

Josef Sudek / Otto Rothmayer

Dvě významné osobnosti tuzemské umělecké scény minulého století, fotograf Josef Sudek a architekt Pražského hradu Otto Rothmayer, a jejich vzájemné tvůrčí obohacování představí výstava v hlavní budově Uměleckoprůmyslového musea v Praze, která je naplánovaná od konce března. K vidění bude i množství autentických předmětů jejich společných přátel, kteří se scházeli v architektově střešovické vile.

Josef Sudek: V kouzelné zahradě. Foto: archiv UPM

Toyen: snící rebelka

Národní galerie v Praze spojila síly s Hamburger Kunsthalle a Musée d'Art Moderne de Paris a 8. dubna by měla ve Valdštejnské jízdárně otevřít velkolepou retrospektivu jedné z nejznámějších domácích výtvarnic Marie Čermínové působící pod pseudonymem Toyen, jež se těsně před komunistickým pučem v Československu natrvalo přesunula do Francie. Kromě malířské a kreslířské tvorby se chystaná výstava zaměří i na autorčiny nepříliš známé ilustrace a představí i její spolupráci se současníky jako Jindřichem Štýrským, André Bretonem či Annie Le Brun.

Jiří Pelcl Design

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně připravuje přehlídku designéra Jiřího Pelcla mapující jeho čtyřicetiletou kariéru. Od 4. června by si zájemci mohli prohlédnout díla autora pracujícího s dřevem, kovem, textilem i porcelánem nebo sklem. Výstava jim zároveň přiblíží dobový kontext a zákulisí designérské profese.

Civilizovaná žena

Přerod žen z úslužných a konzervativních bytostí k emancipovaným a moderně smýšlejícím osobnostem ukáže výstava v brněnském Místodržitelském paláci, jež je na programu od 8. října. Věnovat se bude nejenom pracím prvních československých žen-umělkyň, ale i vizuální kultuře, bydlení, životnímu stylu, módě nebo designu prvorepublikové éry, kdy poprvé zazněl onen pojem civilizovaná žena.

Foto: archiv NGP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!