Rebeka, nový Bruce Springsteen i virtuální galerijní prohlídky. Přinášíme kulturní tipy na týden od 19. do 25. října

Rebeka, nový Bruce Springsteen i virtuální galerijní prohlídky. Přinášíme kulturní tipy na týden od 19. do 25. října 

Online kultura pokračuje. Tento týden se můžete těšit na premiéru filmu Rebeka i druhou řadu temného seriálu Nevyjasněných záhad od Netflixu. Tíživou atmosféru najdete také v knize Anny Bolavé Před povodní, ale náladu vám určitě zvednou nejrůznější webináře, třeba o dějinách umění. Pokud máte chuť rebelovat, v pátek večer si počkejte na televizní sérii Punk. Nebo si udělejte kino doma. Zbytek najdete v našich kulturních tipech na týden od 19. do 25. října.

Klasická Rebeka v novém kabátě

Mladá dívka se bláznivě zamiluje do bohatého vdovce a po svatbě se nastěhuje do jeho honosného sídla. Pohádku ale zhatí pocit neustálé přítomnosti její zesnulé předchůdkyně. Remake hitchcocovské oscarové klasiky, která slavila úspěch již při své premiéře před osmdesáti lety, si vzal na starost streamovací gigant Netflix. Do hlavních rolí tvůrci obsadili Armieho Hammera, divákům známého například z romantického drama Dej mi své jméno, a vedle něj Lily James (Yesterday, Baby Driver). Příběh natočený podle románu Mrtvá a živá od spisovatelky Daphne du Maurier produkují tvůrci filmu Pokání a na výsledek jejich práce se můžete podívat od 21. října na Netflixu.

Druhá řada Nevyjasněných záhad

Po úspěchu první série odvysílá Netflix druhou řadu dokumentárního seriálu Nevyjasněné záhady natočeného podle skutečných případů. Vrací se s další várkou záhadných zmizení, šokujících vražd a nadpřirozených setkání, která divákům způsobují husí kůži. Půjde o šest nových epizod skládajících se jako dříve především z rozhovorů s pozůstalými, svědky a vyšetřovateli. Možná budete právě vy znát odpovědi na otázky, jež si všichni pokládají. Pomoci s řešením neřešitelného můžete od 19. října.

Springsteen napsal v novém albu Letter To You

Víkend si můžete zpříjemnit novou deskou Bruce Springsteena nazvanou Letter To You. The Boss na ní spolupracoval s klasickou skupinou E Street Band a jde již o jeho dvacáté album. Nahrávání trvalo podle hudebníkových slov pouze pět dní a rodilo se v domácké atmosféře jeho studia v New Jeresey. Vzniklo dohromady dvanáct skladeb, z nichž první, nazvaná stejně jako novinka, už visí na Youtube a láká fanoušky na páteční vydání zbývajících songů.

Dvě alba jednou ranou. Zpěvačka Big Theif vydává sólové počiny

Éterická zpěvačka skupiny Big Thief Adrianne Lenker má za sebou čtyři sólová alba, z nichž první nahrála už ve svých třinácti letech. Tento pátek vydává dvě desky naráz a rozhodla se použít jednoduše zapamatovatelné názvy, tedy Songs a Instrumentals. Folkařka už vypustila do světa dvě ukázkové skladby Dragon Eyes a Anything. S kapelou se měla ukázat koncem léta také v Praze, ale koncert museli organizátoři nakonec zrušit. Podle Lenker se ale do Česka s Big Theif podívá hned, jak to situace dovolí.

Anna Bolavá varuje Před povodní

Držitelka Magnesie Litery Anna Bolavá vydává novinku. Autorka psychologických románů Do tmy a Ke dnu, která je známa svým temným stylem vyprávění, se vrací po třech letech s knihou Před povodní. Její příběh se točí kolem řečovické řeky a postaviček motajících se v její blízkosti. Na jejím břehu se objevuje neznámý host, který přichází starou studnou a nepatří do suchozemského světa.

Tak si někdy připadá také Hana Strnadová, protože ji přitahuje svět pod hladinou spíše než mezilidské vztahy. Příběh komplikuje nešťastně zamilovaný Jarda Vávra, který si chce nechat poradit ve svém smutku o Haniny bývalé psycholožky. Nová kniha Bolavé vyjde 21. října pod hlavičkou nakladatelství Odeon. Další říjnové novinky najdete v našem měsíčním výběru.

Punk není mrtvý. Jeho historii mapuje dokumentární série

Revolta, hudba, životní styl. To je punk, jehož zrod se datuje do šedesátých let. V Detroitu začínají Stooges nebo MC5 a vzniká nová vlna bouřliváků, kteří se zapíší do dějin. V americkém dokumentárním seriálu z roku 2019 se vystřídají ty největší ikony doby, od Iggyho Popa, přes Markyho Ramona nebo The Clash až po Blondie, aby vás provedli divokou historií punku od jeho počátků až po dnešek. První ze čtyř padesátiminutových epizod vás vtáhne do světa tohoto žánru již tento pátek večer, od půl desáté ji můžete sledovat na ČT Art.  

Boty Christiana Loubotina jako umění

Jeho charakteristickou červenou podešev zná snad každý módní nadšenec. Boty návrháře Christiana Loubotina chtěl Yves Sain Laurent, Chanel i světoznámé celebrity. Jeho výtvory se rovnají originálním šperkům a dosahující cen i okolo desítek tisíc korun. V téměř šedesáti minutách dokumentárního filmu se diváci kromě úchvatných výtvorů pokochají i záběry z první výstavy tohoto umělce konající se v Paříži. Snímek režiséra OlivieraGarousta z tohoto roku odvysílá ČT Art ve středu od osmi patnácti večer.

Muzea a galerie virtuálně

Pokud se vám stýská po návštěvách galerií, projděte si na ty světově nejproslulejší i tuzemské online. Například londýnské British Museum má ve sbírce více než osm milionů předmětů, skrze něž se proklikáte k pokladům mayské civilizace i objevíte egyptské mumie. Virtuálně se můžete podívat také do petrohradské Ermitáže či se pokochat snovými výjevy na malbách Vincenta Van Gogha z amsterdamského muzea. Neutečou vám ani výstavy z Galerie Rudolfinum nebo Muzea hlavního města Prahy. Konkrétní odkazy a tipy na další galerie najdete v našem obsáhlém článku.

Kino může být i doma

I tento týden pokračuje Moje kino LIVE. Tento projekt se snaží podpořit tuzemská kina v současné těžké situaci a poskytuje zájemcům online stream výrazných snímků poslední doby za takový poplatek, jaký si určí samotný divák. Vysílá se v jeden čas a půl hodiny před filmem a po něm je otevřena chatovací místnost, v níž můžete sdílet své emoce a názory na právě zhlédnuté. Každý den od půl deváté se tento týden dočkáte jednoho vybraného počinu. Tentokrát se dostane například na ruské drama Vysoká dívka, jehož dusnou atmosféru jsme recenzovali již dříve, nebo také Bílý, bílý den, v němž se islandský policista snaží odhalit pravdu o jeho manželství, které už dávno skončilo.

Webináře o umění, marketingu i hudbě

Vzdělávat se dá i v této neklidné době, a to z pohodlí domova. Nejrůznější organizace pořádají takzvané webináře. Například Moravská galerie v Brně v úterý 20. října od šesti hodin večer vysílá přednášku na téma Kurz dějin umění online: Antické Řecko, Kréta a Řím. Skupina #HolkyzMarketingu poradí markeťačkám, jak zvládnout komunikaci s médii v krizové situaci. O své poznatky se podělí Hana Křenková už tento čtvrtek. Poslechový online večer pořádá ve středu Studio Paměť. Heřman Štěrba se rozpovídá o tvorbě hudebníka Karla Krautgartnera především v šedesátých letech v rámci cyklu Stop, look & listen.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!