Rebecca: Jeden z nejlepších mysteriózních thrillerů slaví 80. výročí od své premiéry v Miami

Rebecca: Jeden z nejlepších mysteriózních thrillerů slaví 80. výročí od své premiéry v Miami 

Mysteriózní snímek Rebecca režiséra ponurých a strašidelných snímků Alfreda Hitchcocka dne 21. března 2020 oslavil již 80. výročí od své premiéry v Miami. Natáčení trvalo pouhých 36 dní a na place panovala řada vášnivých neshod a intrik, přesto snímek získal v roce 1941 Oscara za nejlepší film roku.

Hitchcockova Rebecca

Hitchcock, přezdívaný jako „Mistr hororu“, ve skutečnosti natáčel díla, který spadají spíš do žánru psycho thrillerů a opravdový horor připomíná jen jeden snímek z jeho tvorby. Výbornou ukázkou takového psycho thrilleru je i mysteriózní a napínavý film Rebecca (Mrtvá a živá) z roku 1940. Ten vypráví o ženě, která se bláznivě zamiluje do bohatého ovdovělého šlechtice Maxima de Wintera. Brzy po seznámení se vezmou a odjedou spolu na Maximovo panství, kde žijí na zámku Manderley. V domě však panuje napětí a všudypřítomný stín de Winterovy první ženy Rebeccy, která zahynula za záhadných okolností. Děsivá a nepříjemná atmosféra je téměř hmatatelná a na Maximovu novou ženu padá na každém kroku. Ta je přesvědčená, že Maxim stále miluje zesnulou Rebeccu, služebnictvo se jí za zády posmívá a ona se zemřelé krásce nemůže nikdy vyrovnat.

 

Nejlepší film

Nejen naše redakce se domnívá, že jde o brilantní snímek. Stejný dojem panoval i v roce 1941 při předávání Academy Awards. Film získal Oscara za Nejlepší film a George Barnes si odnesl zlatou sošku za kategorii Černobílá reklama. Snímek Rebecca natočil Hitchcock ve spolupráci s Hollywoodem a je to i jediné z jeho děl, které získalo Oscara za nejlepší film roku.

Mrtvá a živá

Film vznikl na motivy sugestivního psychologického románu Mrtvá a živá z pera spisovatelky Daphne du Maurier. Hitchcock trval na tom, že v českém znění stejnojmenný film bude natočen černobíle, aby se zachovala atmosféra z knihy. Rebecca nebyl první Alfredův snímek, kde se nechal inspirovat texty spisovatelky autorky du Maurier. V roce 1938 vznikl na motivy její knihy Hospoda Jamajka film Jamaica Inn. Ačkoliv tento snímek samotného režiséra Alfreda Hitchcocka příliš nebavil, byl zároveň jeho posledním filmováním před odchodem do Hollywoodu. Dalším zfilmovaným dílem britské spisovatelky byl snímek Ptáci z roku 1963.

Angličané v Americe

Ačkoliv jde o první Hitchcockův snímek, který vznikl v americkém Hollywoodu, až na americkou produkci je velmi britský. Anglický režisér použil jako předlohu ke svému filmu literární dílo britské spisovatelky a do snímku obsadil i herce ze své rodné Anglie.

Tvůrčí neshody

Není žádným tajemstvím, že svérázný režisér Hitchcock a americký producent David O. Selznick měli časté neshody. Selznick chtěl do detailu zůstat věrný knižní předloze, zatímco Alfred Hitchcock se domníval, že film a literatura se od sebe velmi liší a pro filmování je dobré občas knižní děj pozměnit. V jedné věci se však rozcházeli markantním způsobem. Producent po Alfredovi chtěl, aby kouř z hořícího zámku Mandelrey vytvořil velké tiskací písmeno R. To režisér rezolutně odmítl a hořící iniciálu umístil na truhlu na prádlo.

Odložené „Ano“

Producent David O. Selznick nabídl hlavní roli bezejmenné manželky šlechtice de Wintera Joan Fontaine na večírku. Ta po obsazení toužila tak moc, že kvůli konkurzu odložila vlastní svatbu. Se svým filmovým partnerem Laurencem Olivierem měla však po celou dobu natáčení spory. Olivier do její role prosazoval svoji tehdejší přítelkyni Vivien Leigh (Jih proti severu) a s obsazením Joan nesouhlasil. Ta se s ním na oplátku po celou dobu natáčení odmítala promluvit. I přes dusnou atmosféru, která při tvorbě Rebeccy panovala, nakonec Laurence Olivier uznal, že Joan Fontaine byla skvělou volbou a svoji roli zahrála dokonale.

Fotografie: United Artists 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!