Bestseller Normální lidi i temná novela Anny Bolavé. Přinášíme říjnové knižní novinky

Bestseller Normální lidi i temná novela Anny Bolavé. Přinášíme říjnové knižní novinky 

Přinášíme pravidelný přehled měsíčních knižních novinek. Nepřehlédněte český překlad bestselleru Normální lidi irské autorky Sally Rooney, nový román Anny Bolavé nebo další díl Prokletých reportérů věnující se rozkrývání drogového podsvětí v Brazílii.

Normální lidi – Sally Rooney

V říjnu vyjde očekávaný český překlad bestselleru irské autorky Sally Rooney, která loni čtenářstvo zaujala románem Rozhovory s přáteli. Protagonisty nového příběhu jsou dva nesourodí jedinci chodící do stejné střední školy na malém městě, odstrčená Marianne a frajer Connell. Znovu se potkají na univerzitě, kde si však razantně vyměnili sociální role – dívka se stala populární a mladík se naopak ocitá mezi outsidery. Ačkoliv jsou rozdílní jako den a noc, cosi je k sobě táhne.

Nemesis: Drogová bitva o Rio – Misha Glenny

Prokletí reportéři přicházejí s rozklíčením dalšího silného příběhu. Britský investigativní novinář Misha Glenny se tentokrát ponořil do případu slavného brazilského drogového bosse s přízviskem Nem, kterého k nelegálnímu „řemeslu“ původně přivedl bohulibý plán na záchranu života jeho vážně nemocné dcery, pro niž potřeboval získat dostatek peněz na léčbu.

100 perliček pro (ne)milovníky češtiny – Sabina Straková a Karla Tchauwou Tchuisseu

Dvojice bohemistek a korektorek, která před dvěma lety založila osvětový projekt Červená propiska zaměřený na český pravopis, se rozhodla předat svoje znalosti o naší mateřštině v knižní podobě. V publikaci čtenáři najdou stovku humorných gramatických chyb, s nimiž se autorky setkaly při své práci a které osvětlují za pomocí příkladů a diktátů s odlehčenou formou.

Před povodní – Anna Bolavá

Po dvou temných psychologických novelách Do tmy a Ke dnu přichází známá tuzemská literátka skrývající se pod pseudonymem Anna Bolavá s novým počinem. Ten opět nese zlověstný název a předkládá události okolo tří vzájemně provázaných hrdinů, kteří prchají před složitostí mezilidských vztahů. Neméně důležitou úlohu hraje řeka, která po období sucha začíná nelítostně zvedat svou hladinu.

Lenka – Anna Fodorová

Dcera německy píšící spisovatelky Lenky Reinerové a jugoslávského lékaře a prozaika Theodora Balka přináší upřímnou zpověď o vztahu se svou slavnou matkou, která zemřela před dvanácti lety. Příběh je plný zvratů a nečekaných odhalení. Vypráví o lásce k rodiči, tajnostech v příbuzenstvu i bolestných ztrátách.

Foto: archiv nakladatelství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!