Noví mutanti přináší zajímavou perspektivu do světa komiksových filmů. Do revoluce mají však daleko

Noví mutanti přináší zajímavou perspektivu do světa komiksových filmů. Do revoluce mají však daleko55%

Po dlouhém čekání a nekonečném posouvání premiéry se diváci konečně dočkali komiksové prvotiny amerického režiséra Joshe Booneho Noví mutanti. Ač očekávání byla opravdu obrovská, snímek ve výsledku nenaplňuje svůj potenciál. Hororové scény moc nefungují, CGI je tu až na škodu, a přestože je herecké obsazení víc než dobré, postavy se nikam moc nevyvíjí a jen povlávají ve větru. Zkrátka další průměrný snímek, ve kterém sice zaujme koncept a herecké výkony, ale ani to nestačí k tomu, aby se probojoval mezi top Marvel filmy.

Pět mladých teenagerů – Rahne (Maisie Williams), Illyana (Anya Tylor-Joy), Sam (Charlie Heaton), Roberto (Henry Zaga) a Danielle (Blu Hunt) – zavřených ve speciálním zařízení pod vedením dr. Reyesové (Alice Braga). Nejsou to jen obyčejní puberťáci. Všichni během svého vývinu zjistili, že jsou mutanti se zvláštními schopnostmi, kteří mohou být nebezpeční jak okolí, tak sami sobě. Odlehlá nemocnice a dr. Reyesová jim v prozkoumávání jejich schopností mají údajně pomoct. Mutanti ale postupně vycítí, že všechno není tak, jak vypadá a že jejich počínání může způsobit něco hrozného. Na vystoupení z rozjetého vlaku je ale už příliš pozdě.

Na Nové mutanty se čekalo opravdu dlouho. A právě všechny úpravy, dodělávky a změny, které měly snímek naopak vylepšit, nakonec všechno tak nějak zhoršily. Samotný příběh a scénář je sice nápaditý a má obrovský potenciál, je tu však jedno velké ale.

Děj sice působí utříděně a gradace funguje přesně tak, jak má, přesto je příběh takový nemastný neslaný a na konci si neodnesete příliš silný zážitek. Vše se v podstatě odehrává na jednom místě, v jedné lokaci, což působí tak nějak lacině a nízkorozpočtově. Kamera je ale na druhou stranu velmi kvalitní a herecké výkony jakbysmet. Ač je jasným tahounem oblíbená Maisie Williams (Hra o trůny) nebo také Charlie Heaton, ostatní herečtí kolegové také nejsou k zahození, ba naopak. Tvoří dobrý tým a tím zvedají kvalitu celého filmu. Ani to ale bohužel nestačí k tomu, aby děj fungoval tak, jak má. Příběhy postav jsou nedořešené, nikam se moc nevyvíjí a tím pádem všechno tak nějak stojí na místě. Někdy až moc.

Ačkoliv film ze všech ukázek působil až hororovým dojmem, většina strašidelných momentů, které ve snímku můžeme najít, vlastně hororovými vůbec nejsou. Podobně jako u druhého dílu To, CGI ani v tomto případě nevypadá nijak realisticky a divák má spíš pocit, jakoby se na něj valilo šílené digitální tornádo. Hororovost (vlastně nehororovost) je tím pádem jedním z největších kamenů úrazu filmu.

Celkový koncept je sice velmi zajímavý a nápaditý, ale díky laciným scénám, nedořešenosti postav a děje či velmi průměrného soundtracku se jedná o velmi rozpolcený snímek, který vám v hlavě nezůstane moc dlouho. Marvel má zkrátka na víc, a proto je to taková škoda.

Názor informuji.cz: 55%

Kdy a kde dávají film: Noví mutanti

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!