Kingovo druhé TO? Zdlouhavé a překombinované

Kingovo druhé TO? Zdlouhavé a překombinované60%

Bezmála tisícistránkový román TO mistra strachu Stephena Kinga převedl na filmové plátno argentinský režisér Andy Muschietti, pro něhož je aktuální pokračování hororové adaptace v pořadí teprve třetím celovečerním snímkem.

Vzhledem k rozsahu literární předlohy se jeví více než logicky rozdělit film na dvě části, které navíc korespondují s románem, kde se střídá současnost s již dospělými protagonisty s retrospekcí do jejich dětských let. Stejný postup zvolil i režisér a scenárista Tommy Lee Wallace, který Kingovo vrcholné dílo zpracoval do dvoudílného televizního snímku v roce 1990.

Druhá kapitola TO nabízí hned na začátku krátkou rekapitulaci závěru předchozí části, v níž si parta teenagerů s přízviskem Smolaři slíbila, že pokud se někdy v budoucnu záhadná zlá síla znovu objeví, vrátí se i oni za účelem ji definitivně zničit. Každý z nich si do života nese určitý handicap – ať už je to zdravotní problém, ztráta sourozence nebo problémy se šikanou, kvůli kterému se stali pro krvežíznivého klauna Pennywise, nejčastější identitu TOHO, snadným terčem.

V novém příběhu se šestice hrdinů, nyní čtyřicátníků, vrací do Derry po dvaceti sedmi letech. Ačkoli většina z nich vede vcelku úspěšný život, před svou nepříliš veselou minulostí tak snadno utéct nemůžou. Když se ve městě znovu rozběhne série nevyjasněných vražd a zmizení osob, rozhodne se jeden ze skupiny Mike, který svůj domov nikdy neopustil a nyní tu slouží coby policista, obvolat své staré kamarády a přesvědčit je i přes jejich značnou nevoli k dostání dávného závazku.

První epizoda z roku 2017 byla zábavná z několika důvodů: šikovně se svezla na vlně retra osmdesátých let za hudebního doprovodu New Kids On The Block podobně jako seriál Stranger Things, kde si stejně jako v TO zahrál talentovaný Finn Wolfhard, hlášky z úst nezletilých měly větší šmrnc a co především – tvůrci z románu vytáhli jen podstatné dějové zvraty a nezatěžovali diváky příliš dlouhou stopáží, která se v pokračování ukázala jako kámen úrazu.

Ve druhé kapitole tvůrci nejspíše spoléhali na hvězdné obsazení v čele s Jamesem McAvoyem a Jessicou Chastain. Z okouzlujících puberťáků ale vzešli jen jejich omšelí následovníci, kteří sice místy pobaví, ale žádné větší sympatie nevzbuzují.

Na vině přitom nejsou ani tolik herci, jako spíš nevydařený scénář a přemrštěná výprava a efekty. Více než horor v pravém slova smyslu snímek připomíná typický akčňák. Strašidelné scény tvůrci nenechali trpělivě vygradovat, ale servírují je rychle jednu po druhé jak na běžícím pásu. Při stopáži dvou a tři čtvrtě hodiny je vjemů a zážitků na diváka ažaž. Pokračování původní zdařilý snímek proto zdaleka nepředčí, ačkoli o zachování stejného duchu měli filmaři očividně velikou snahu.

Foto: Warner Bros

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: To Kapitola 2

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!