Mňága a Žďorp, Základní instinkt a do cirkusu. Nabízíme kulturní tipy na víkend 28. a 29. března

Mňága a Žďorp, Základní instinkt a do cirkusu. Nabízíme kulturní tipy na víkend 28. a 29. března 

Vydejte se na vlny karibského moře a následujte svůj Základní instinkt, aby to nedopadlo Pěkně blbě. K tomu si můžete pustit Smetanovu Vltavu, Jukebox od Mňága a Žďorp nebo udělat pár přemetů s Cirk La Putyka (A)live. Podívejte se na naše pravidelné tipy na kulturu doma od Informuji.cz.

Malá kina si pomáhají navzájem

Vše vypadá na začátku slibně - stand-up komik Kumail a studentka psychologie Emily si padnou do oka, ovšem jejich nadějný vztah zarazí záhadná nemoc, kvůli které Emily skončí v umělém spánku. Kumail se následně seznamuje se svéráznými a nedůvěřivými rodiči Emily, ke kterým se snaží najít cestu, což generuje řadu komických situací. Komedii Pěkně blbě si můžete pustit v sobotu večer a to díky projektu Moje kino LIVE. Film recenzovala Dominika Kubištová v rámci Festivalu v Karlových Varech 2017.

Pravidelné promítání zavedla i zcela nová platforma vašekino.cz, která sdružuje dokonce přes 80 malých kin z různých koutů České republiky. Nákupem vstupenky za 70 Kč projevíte solidaritu se svým oblíbeným kinem. Promítání odstartovalo v pátek filmem Afrikou na pionýru, projekt slibuje třeba filmy Šťastný nový rok, Trollové a kouzelný les a slibuje i jednu americkou premiéru s hvězdným obsazením. 

Vybíráme bijáky z televizního programu

Sobotní večer přinese televize Nova zatím poslední pokračování Pirátů z Karibiku: Salazarova pomsta. Nalaďte se na karibské vlny a vydejte se s kocábkou na další fantastická dobrodružství s legendárním kapitánem Jackem Sparrowem. Film mimochodem hodnotil náš redaktor Tomáš Fiala s nostalgií a aspirinem. 

Pro ty, kteří trpí mořskou nemocí a raději se drží pevné země, doporučujeme pustit si sobotní Primu a zjistit, Jak básníkům chutná život. Štěpán Šafránek nastupuje na své první pracovní místo na internu nemocnice. Oblaží jeho básně Píšťalku ufoukanou?

V neděli se můžete zasmát díky westernové sci-fi komedii Wild Wild West na Nova Cinema. Vypravte se do futuristického divokého západu roku 1869 a společně s vládním agentem Willem Smithem pátrejte po padouchovi, co plánuje ovládnout Spojené státy pomocí neuvěřitelných vynálezů, včetně obří mechanické tarantule.

Anebo můžete po desáté hodině na Primě řešit vraždu společně s Michaelem Douglasem a nechat se svést atraktivní Sharon Stone v kultovním Základním instinktu. Rozplete detektiv Nick pletenec psychopatů, vražd a milostných vztahů? Jakou roli zde hraje úspěšná psycholožka a spisovatelka Catherine, jejíž náměty knih se nápadně podobají vyšetřovaným vraždám? A proč má tak proklatě dlouhé nohy?

V sobotu Mňága a Žďorp a Corona Nights, v neděli O5 a Radeček

Mňága a Žďorp v sobotu obvykle koncertují v kulturním domě nebo klubu, nyní musejí improvizovat. A tak si je můžete poslechnout v sobotu na mall.tv, kde budou vysílat naživo ze své zkušebny. Koncert s názvem Jukebox je, jak již název napovídá, sestaven na přání, a to podle ankety na facebooku.

V sobotu taktéž zahraje Terezie Kovalová na cello živě na Facebooku ze Studia Paralelní Polis. Terezie Kovalová se pohybuje na rozhraní alternativní a mainstream scény. Je součástí projektů Vladivojny La Chia, Vivaldianno či Zvíře jménem podzim, spolupracovala například s Davidem Stypkou nebo Paulie Garandem. Proslavila se též ve dvojici s hudebníkem Adamem Piafem, zejména projektem Calm Season.

Na neděli plánují vysílání ze studia také O5 a Radeček. Rockeři bydlí jen pár kilometrů od izolované zóny na Litovelsku a Uničovsku, proto svůj živák na mall.tv věnují lidem v této karanténní oblasti. Diváci mohou během vystoupení posílat povzbudivé vzkazy těmto obyvatelům.

Pomáháme s Českou filharmonií

Sobota 28. března bude patřit skladbám Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Johanna Sebastiana Bacha. ČT Art odvysílá živě benefiční vystoupení České filharmonie, její výtěžek půjde na pomoc zdravotnickému personálu čtyř nemocnic pečujících o pacienty nejvážněji zasažené koronavirovou infekcí.

Zazní samozřejmě Smetanova Vltava - v sólové úpravě harfistky Jany Bouškové. V průběhu večera se představí i koncertní mistři prvního českého orchestru Josef Špaček, Jiří Vodička a Václav Petr za doprovodu klavíristů Martina Kasíka, Miroslava Sekery a Davida Marečka. Na závěr vystoupí Lobkowicz trio.

Vlastníci na divadelních prknech a do cirkusu s Cirk La Putyka (A)live

Dramatický formát postavený na půdorysu klasické schůze společenství vlastníků bytových jednotek. Autorská inscenace Divadla Vosto5 je založen na historkách a přepisech ze schůzí SVJ. Připravte se na boj vlastníků o moc nad společnými prostory! Mít právo rozhodovat, byť na první pohled o nepříliš důležitých záležitostech, to je k nezaplacení. Na základě této divadelní hry vznikl také úspěšný film Vlastníci. Představení sledujte v sobotu 28. března online na mall.tv.

Soubor Cirk La Putyka pokračuje v projektu „(A)live" na svých sociálních sítích v uvádění vlastních představení i připravených pořadů. V neděli 29. března je na řadě druhá část projektu „Homework", během kterého umělci vymění jeviště, haly, kostými a světla reflektorů za své vlastní obýváky, domácí úbor a světlo lampy. Těšte se na cirkusové domácí úkoly! Připomeňme si první díl tohoto projektu.

Když známé osobnosti čtou a výlet do Japonska z vašeho gauče

Na MujRozhlas.cz předčítají z oblíbených knížek, poezii i prózu zajímavé osobnosti - a to jen tak pro radost. Natáčení jednotlivých dílů pořadu probíhalo ve studiu, ale i doma ve skříni nebo pod peřinou. Z děl vybíráme za vás - poslechněte si třeba fejeton či povídku Karla Čapka v podání Jany Plodkové, nebo autorské čtení povídky Ovečka z chystané knihy Arnošta Goldflama.

Pro ty, kterým chybí cestování - nezoufejte. Zhruba na 60 minut se můžete během sobotního dne přesunout do Japonska, alespoň tedy prostřednictvím přednášky Petra Herolda, vysílané živě na YouTube již v 15:00. Petr Herold v Japonsku jako dobrovolník pomáhal rybářům, farmářům, ve školkách a žil ve starém budhistickém chrámu. A nyní bude o svých zážitcích vyprávět.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte na nové způsoby vzdělávání pro děti nebo i na včerejší tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!