Satira i hloubka děl Kurta Gebauera či kontroverzní brutalismus. Veletržní palác otevřel nové výstavy

Satira i hloubka děl Kurta Gebauera či kontroverzní brutalismus. Veletržní palác otevřel nové výstavy 

Národní galerie Praha zahájila minulý týden výstavní sezónu ve Veletržním paláci. Otevřely se celkem čtyři nové výstavy – Kurt Gebauer, Nebourat! Podoby brutalismu v Praze, Sen ve snu. Edgar Allan Poe a umění českých zemích a Ozvěny Benátského bienále: Stanislav Kolíbal.

Kurt Gebauer

Výstava s jednoduchým názvem Kurt Gebauer zobrazuje rozsáhlé dílo českého sochaře. Jde o restrospektivní výstavu zahrnující nejrozsáhlejší soubor jeho díla, který dosud nebyl společně vystaven. Kurt Gebauer sám sebe označuje jako "obecního malíře". Do širšího povědomí se dostal již v 70. letech, notoricky známá jsou jeho svítící Srdce pro Václava Havla, která najdeme na stejnojmenném náměstí v Praze.  

„Kurtova díla vždy vyvolávají úsměv. Avšak s typicky českým vědomím vlastní konečnosti, nicoty, která zůstává vždy na dosah. Jeho osobnost nemění dějiny silou, ale vyprávěním, jemným humorem a hlubokou lidskostí,“ vysvětlil kurátor Michal Novotný. 

Kurt Gebauer: Český rybník. Foto: archiv NGP

Výstavu uvádí soubor fotografií zachycující autorova díla na jejich původních umístěních jako v městských parcích, ulicích, náměstích nebo na fasádách domů, či rybníčcích, z nichž některé návštěvníci mají možnost vidět i v životní velikosti. 

Po fotografickém úvodu, který návštěvníky naladí na atmosféru výstavy čekající v rozlehlé místnosti před nimi, je teprve čeká pravý svět Kurta Gebaura plný trpaslíků, papoušků, ženských těl a kamenných hlav. Autor se dokáže věnovat jak odlehčeným, satirickým, až zábavným tématům, tak i tématům hlubším, politickým a skloubit je tak dokonale, že z výstavy odcházíte se skvělým pocitem. Výstava by měla trvat do 2. srpna.

Nebourat! Podoby brutalismu v Praze

Název výstavy vypovídá sám o sobě – kdo není obhájcem a nadšencem brutalismu, tomu se expozice příliš zamlouvat nebude. Brutalismus označuje architektonický styl šedesátých až osmdesátých let minulého století, jež je milován i nenáviděn. Kurátorka výstavy Helena Doudová chce však ukázat jeho nedoceněné kvality.

„Budovy ovlivněné brutalismem v Praze jsou jedinečnou architekturou, špičkovými technickými a uměleckými díly. Výstava chce tyto kvality představit široké veřejnosti, odkrýt ideologický nános doby a poukázat na jejich špatný stav, případně ohroženou existenci,“ uvedla kurátorka. 

Transgas Ivo Loos, Jindřich Malátek, Václav Aulický, Jiří Eisenreich 1966-1978 AF 7. Foto: archiv NGP

Diváci budou obklopeni menšími černobílými fotografiemi historických staveb na červeném pozadí, které snímkům dodává ten správný nádech. Výstavou provadí i jednotlivé "pulty", na kterých se dočtete detaily o konkrétních stavbách a o jejich historii a najdete zde originální plány, modely a fotografie budov, dosud nikdy nevystavené.

Konkrétně jde například o obchodní dům Kotva, hotel Intercontinental, nedávno zbořený soubor staveb Transgasu nebo Barrandovský most. Většina materiálů pochází ze sbírky architektury Národní galerie Praha. Výstavu uzavírá unikátní video dekonstrukce jedné ze staveb Transgasu. Výstava by měla být přístupná do 6. září.

Budova Veletržního paláce, kde byla otevřena i výstava Sen ve snu a Ozvěny Benátského bienále, je nyní v souvislosti se šířením koronaviru uzavřená stejně jako ostatní objekty Národní galerie Praha. 

Foto: Viktor Kolář 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie - Veletržní... nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!