Všechny malé zázraky žádný div nepřináší. Teen romance funguje jen díky skvostné Elle Fanning

Všechny malé zázraky žádný div nepřináší. Teen romance funguje jen díky skvostné Elle Fanning55%

VOD platforma Netflix uvedla filmovou adaptaci úspěšného young adult románu Všechny malé zázraky americké autorky Jennifer Niven. V titulní roli příběhu o překonání ztráty blízkého člověka se představuje hvězdná Elle Fanning, které v úloze nečekaného parťáka sekunduje Justice Smith.

Se středoškoláky Violet (Elle Fanning) ani s Finchem (Justice Smith) se život v poslední době zrovna nemazlí. Dívce před nedávnem zemřela při autonehodě sestra, mladík je na první pohled typický potížista, který dochází ke školnímu poradci a kolují o něm různé zkazky. Byť toho o sobě před okolím moc neprozrazují, nesou si oba velké šrámy na duši.

Osud je svede dohromady na mostě, kudy Finch chodí běhat a kde Violet přišla uctít památku své zesnulé sestry. Zjistí, že toho mají mnoho společného, a tak když mají zadaný školní projekt na zmapování nejzajímavějších míst státu Indiana, výběr partnerů je jasný. Během toulek se dále sbližují a postupně se do sebe zamilují. Nakonec se ale ukazuje, že Finch se potýká s nejspíše závažnějšími problémy než truchlící Violet.

Ačkoliv se tvůrci snímku snažili s přitažlivým obalem rozebrat stále častěji rezonující tematiku psychických poruch dospívajících, které nemusí být vždy zcela patrné, převládá v něm ničím výjimečná teenagerská love story dvou outsiderů stojících mimo kolektiv záměrně.

U Finche jsou zdroje a způsoby řešení jeho problémů vcelku pochopitelné kvůli absenci příbuzných a genetické predispozici, Violetin příběh ztrácí na věrohodnosti zejména tím, že její rodiče sice fungují, ale ve filmu jsou prakticky neviditelní, a místy se zdá, že si se svou dcerou prohodili role. Ukázkovým příkladem je scéna s nedožitými narozeninami její sestry, které matka přichystá s úsměvem dort, což ještě více rozlítí už tak dost zarmoucenou Violet.

Bez obsazené Elle Fanning by Všechny malé zázraky nebyly ani zpola tam, kde jsou. Nadějná herečka, jež už v dramatu Až na dno uchvátila publikum karlovarského festivalu, znovu prokázala um pro vážnější charaktery.

Letargické Violet sice její nalezený kumpán Justice Smith dokáže značně rozproudit krev, navzdory tomu ale mezi protagonisty není prakticky žádné napětí, kvůli čemuž trpí i zobrazení jejich přerodu do milostného vztahu. Vcelku dobře napsané dialogy se špetkou humoru i dojemných chvil by se navíc mohly obejít bez zbytečné americké hry na emoční strunu.

Film Všechny malé zázraky je k vidění na streamovací službě Netflix od 28. února.

Foto: Netflix

Názor informuji.cz: 55%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!