Z New Yorku do Prahy. Spider-Man je Daleko od domova roztomile rozverný, zábavný a zvládá poukazovat i na současné společenské problémy

Z New Yorku do Prahy. Spider-Man je Daleko od domova roztomile rozverný, zábavný a zvládá poukazovat i na současné společenské problémy75%

Třetí fáze Marvel Cinematic Universe je u konce. Narozdíl od Avengers a jejich srdceryvných a velkolepých scén, vsadil mladý Peter Parker na mladickou hravost, tennegerovské vtipy a sociání apel příjemně skrytý mezi řádky.

 

Peter Parker popáté. Nový Spider-Man v podání Toma Hollanda se divákům poprvé představil už před třemi lety v Captain America: Občanská válka. Od té doby dostal prostor i ve dvou vlastních filmech a dvou pokračováních Avengers. V nejnovějším z nich s podtitulem Daleko od domova se ale konečně stoprocentně projevily veškeré jeho kvality.

Poslední Marvelovka patřící do třetí fáze je přesně taková jako její hlavní protagonista. Zábavná svou mladickou naivitou a neposedná, ale přesto je v ní několik myšlenek, nad kterými se divák zamyslí i po projekci. Například u závěrečné bitvy padne myšlenka, že lidé chtějí k někomu vzhlížet a je jim jedno ke komu.

Obecně se další Spider-Man více upíná k reálném světu. Vysvětluje divákům, že to největší nebezpečí není ve vesmíru, ale může se objevit i v našem světě. Na klasické prvky dobré komiksovky (jako jsou akce nebo boj dobra a zla) samozřejmě nezapomíná, přesto si daleko více než ostatní Marvelovky dovoluje přiblížit se současným politickým nebo společenským otázkám.

Cestování mu sluší

Není žádným tajemstvím, že právě Spider-Man se na podzim minulého roku zčásti natáčel v Praze a Liberci. Je tak pro české fanoušky ještě zajímavější a hollywoodské pojetí hlavního města přináší specifické vtipy. Mezi ně patří i prázdný Karlův most nebo prapodivný karneval, o kterém nikdy neslyšeli ani kovaní Pražáci. Každopádně je ale vždycky určitým způsobem opojné pozorovat, jak se známá místa proměňují pod rukama americké produkce.

Nejen výlet do srdce Evropy, ale celá dovolená za oceán Peteru Parkerovi prospěla. V benátských i londýnských ulicích působí svěže a neokoukaně. I dalším hrdinům od značky Marvel by jistě cesty nejen do vesmíru, ale i na jiné kontinenty nezaškodily. (Vzpoměňme koneckonců na Black Panthera.)

Jelikož se cesta odehrává během školních prázdnin, nechybí Peteru Parkerovi ani jistá závan teenage filmů. Přichází ale v přiměřené a v některých případech i roztomilé míře, která neotravuje ani starší diváky. Naopak se tvůrcům daří vyvážovat romantické akční scény a propašovat do nich i odkazy na komiksovou předlohu.

Studio Marvel ukončilo další etapu svého filmového bytí se ctí. Dokonce by za Spider-Mana zasloužilo i přiměřený potlesk. A nejen za něj. Během jednaadvaceti let, tří etap a dvaceti tří filmů téměř nezaváhali. Ačkoli k jejich práci či některým snímkům můžeme mít výhrady, nelze jim upřít, že si drží vysoký standard, díky kterému dostali jeden ze svých snímků až k nominaci na Oscara. Doufejme, že ve stejné linii budou pokračovat i v dalším očekavaném filmu Black Widow.

 
Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Spider-Man: Daleko od domova

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!