Black Panther: král je mrtev. Ať žije král

Black Panther: král je mrtev. Ať žije král90%

V lesích uprostřed Afriky se nachází jedna z nejchudších zemí světa - Wakanda. Pro okolní svět nemá co nabídnout a je naprosto nezajímavá, ve skutečnosti si ale na zemi třetího světa chytře jen hraje a už spoustu let skrývá nejen největší nerostné bohatství, ale i největší bohatství z hlediska vědeckých objevů a vychytávek. A Wakanda právě přišla o svého krále.

S T'challou (Chadwick Boseman), mladým bojovníkem v obleku Panthera, jsme se setkali už ve filmu Captain America: Občanská válka (2016). Nyní, po smrti jeho otce, jsme svědky jeho slavnostní korunovace. Hned od samého začátku má však nový král potíže. Jednak má možnost dopadnout a potrestat Ulyssese Klaua (Andy Serkis), který jako jediný člověk Wakandu našel, připravil o množství Vibrania a úspěšně unikl.

Do toho však začíná řešit i mnohem vážnější problémy, třeba Klauova hlavního pomocníka Erika Killmongera (Michael B. Jordan), jemuž Wakanda leží v žaludku z dočista jiného důvodu. Zatímco T'Challa řeší tyto komplikace, začíná objevovat nové pravdy o svém otci a o lži, kterou spoustu let tajil. A aby toho nebylo málo, v rámci korunovace nového krále je ve Wakandě tradicí, že se mu může postavit vyzyvatel... a vyhraje-li, stane se králem on.

Marvel nám již tradičně představuje nové postavy ze svého propleteného komiksového univerza pomocí jednotlivých jim věnovaných filmů či sérií, když se potom například v některém dílu Avengers sejde hrdinů více, není potřeba diváka s nimi složitě seznamovat a do filmu zahrnovat záběry z jejich minulosti. S Wakandou však nepředstavují jen jednu postavu, nýbrž celý svět nových možností. Wakanda se totiž sice fyzicky nachází na Zemi, působí ale tak, jako bychom byli na jiné planetě či na exkurzi v budoucnosti.

Black Panther se v mnoha oblastech od ostatních marveláckých postav i filmů liší, ačkoli v podstatě kombinuje fyzickou sílu a morální principy Captaina America s technickými vymoženostmi Iron Mana a prostředím, co se podobá některým planetám ze Strážců Galaxie. V čem je však film odlišný, je humor. Začalo to snad Iron Manem či Avengers a od té doby se to s Marvelem táhne - většina filmů je z velké části komediemi. V poslední době jsou toho jasným příkladem jak Strážci Galaxie, tak třeba i drsnější Deadpool. Black Panther také sem tam střelí vtípek, dělá to však přirozeně a nenásilně, nesnaží se diváka rozesmát za každou cenu, což je jedno z největších plus filmu.

Pozornost diváka totiž bez problému udrží i bez humoru, děj je napínavý, dynamický, zajímavý. Povídavější a přemýšlivější scény střídají parádní dávky akce, a ačkoli film nepatří mezi nejkratší, nudit se snad opravdu nemůžete. Nové postavy jsou sympatické a nejeden divák si asi po filmu bude tiše přát, aby se býval narodil jako Wakanďan. Není důvod zhlédnutí Black Panthera oddalovat, opravdu se tvůrcům povedl.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Black Panther

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: , ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!