Hudební novinky, týden #22: rockové hvězdy na open air festivalech i klidnější a komornější koncerty

Hudební novinky, týden #22: rockové hvězdy na open air festivalech i klidnější a komornější koncerty 

Léto se blíží mílovými kroky a s ním se zvyšuje frekvence open air festivalů. Tento týden proběhne třeba Okoř se šťávou, Rockový slunovrat nebo United Islands. Ani milovníci jazzu a klasiky ale nepřijdou zkrátka.

V pondělí 27. května začne hudební týden na vlně klasické hudby v Rudolfinu, kde zahraje v rámci Pražského jara barokní uskupení Les Arts Florissants z Francie. Koncert zahrne skladby od Josepha Haydna a Leopolda Mozarta.

28. 5. si mohou jít posluchači z Frýdku-Místku poslechnout skupinu Čechomor, která se tam staví v rámci své Kooperativa Tour po pondělní zastávce v Olomouci. Čechomor objíždí republiku spolu se zpěvačkou Martinou Pártlovou a dechovým seskupením Kumpanovi muzikanti.

Ve středu zahraje progresivní americká skupina Kneebody v pražském Jazz Docku, kde v rámci 14. ročníku mezinárodního festivalu Americké jaro ukáže explozivní rockovou energii s propracovanými kompozicemi a odvážnými improvizacemi. Jejich mix post-bopu, indie-rocku a hip-hopu oslovuje posluchače po celém světě.

Ve čtvrtek 30. 5. se rozezní pražské divadlo Hybernia hity Creedence Clearwater Revival, kde je zahraje britský tribute band Creedence Clearwater Revived. Hned další den pak zahrají také brněnském Sono Centru.

V pátek 31. května vystoupí v Jazz Docku oblíbené šestičlenné vokální těleso Skety. Těšit se můžete na jejich hit Alkoholická, ale i na spoustu dalších propracovaných a cappella aranží písní vlastních i převzatých.

Brno ten den zažije explozi v rytmu 90. let. Ta vypukne na největším 90s festivalu ve střední Evropě, kde se na velkolepé koncertní scéně vystřídají Lou Bega, Ace of Base, East 17, Mr. President a další. Akce proběhne na fotbalovém stadionu za Lužánkami.

V pátek a sobotu 1. června se v pražském Karlíně uskuteční už 15. ročník festivalu United Islands. Akce zaměřená především na mladé hudebníky z Česka i zahraničí letos přivítá třeba české skupiny The Atavists a Povodí Ohře, irské Robocobra Quartet nebo The Sherlocks z Velké Británie. Vstup na United Islands je jako každý rok zdarma.

Tytéž dny ožije i Lesní divadlo v Řevnicích s festivalem Rockový slunovrat. Uprostřed brdských lesů tam zahrají třeba Royal Republic ze Švédska, slovenští Horkýže slíže nebo česká kapela Sto zvířat.

1. června proběhne na hradě Okoř festival Okoř se šťávou, který letos nabídne koncerty českých stálic jako Škwor, Rybičky 48 nebo Michal Hrůza.

První červnovou neděli si můžete poslechnout trio Michala Prokopa, které zahraje na pražském Žižkově. Kromě hudebního zážitku láká koncert i na vstupenku pro 3 osoby za cenu pro dva.

Mezi chystanými alby, které vyjdou v pátek 31. května, vyniká třeba The Traveler Kennyho Wayna Shepherda, Pokáčova deska Úplně levej nebo rozšířená verze debutového alba americké rockové skupiny Hootie and the Blowfish z roku 1994 Cracked Rear View.

Foto: archiv United Islands

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!