Finále Plzeň 2019: jednotvárný děj Humoristy nezachrání ani Borisova opakující se opička

Finále Plzeň 2019: jednotvárný děj Humoristy nezachrání ani Borisova opakující se opička50%

V rámci sekce České stopy v mezinárodní koprodukci uvedl filmový festival Finále Plzeň drama s prvky humoru o jednom týdnu v životě sovětského komika.

Život populárního sovětského stand-up komika Borise Arkadieva (Yuri Kolokolnikov) se točí okolo peněz, výsadního postavení, rodiny, holek na jednu noc a jednoho vtipu o fotografovi a opičce, který ho konzervativní publikum v polovině osmdesátých let nutí během show stále znovu a znovu opakovat. Dosud konformní „humorista“ už má však zaběhlých pořádků plné zuby a rozhodne se dál netolerovat liknavou společnost. 

Po slibném začátku na soukromé párty sovětských umělců s jedinými zajímavými charaktery filmu, které až na jednu výjimku zmizely s jejím koncem, upadl děj do monotónnosti a pokračoval bez náznaků dynamiky. Táhlý příběh takřka bez zápletky nenabízí žádné vybočení, jen komunistickou šeď a postavy bez masa a kostí, jejichž toporní představitelé působí jako stroje precizně řízené neobratným lotyšským režisérem Michailem Idovem, který v loňském roce uspěl se svým scénářem k filmu Léto.

Události ve snímku mapující týden v Borisově životě, který je nezáživný a vzhledem k tehdejším reáliím vcelku uvěřitelný, připomínají učebnicovou biografii, filmový příběh je ale překvapivě fiktivní. Tvůrci se snažili navodit dojem reálné postavy, o kterou ve skutečnosti nešlo – otazník visí i nad jménem hlavního hrdiny, které je shodné s trenérem národní fotbalové reprezentace. Měli tak volné pole působnosti rozvinout děj přesně podle svých představ a potřeb. V celkovém obrazu snímku této možnosti využili ale dost nešťastným způsobem.

Některé scény i přes svůj počáteční potenciál skončily vesměs chaoticky a neúplně. Střih ve filmu působí, že přebytečná stopáž musela chtě nechtě pryč, a vzala tak s sebou i momenty, které mohly jednotlivé pasáže dějově zkompletovat. Snímek měl šanci dát nový náhled na život umělců v totalitním režimu, naneštěstí ale spadl do průměru produkce s obdobnou tematikou.

Foto archiv Artcam Films

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Humorista

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!