Finále Plzeň 2019: pátek nabídl Baťův odkaz světu i návrat akčního žánru do českého filmu

Finále Plzeň 2019: pátek nabídl Baťův odkaz světu i návrat akčního žánru do českého filmu 

Během druhého festivalového dnu na Finále Plzeň čekaly diváky hned dvě předpremiéry – dokumentu o vzniku světového obuvnického impéria Baťa, první globalista a půlhodinového snímku První akční hrdina.

Filmový program v pátek 12. dubna nabídl předpremiéry v rámci sekce První úlovek – diváci měli možnost jako první zhlédnout akční komedii o mladém novináři (Jiří Mádl), který se při záchraně své lásky v podání Lenky Juroškové, jež se po boku hlavního protagonisty objevila před dvanácti lety ve snímku Gympl, nedobrovolně stává Prvním akčním hrdinou.

Pavel Hajný (vlevo) na předpremiéře snímku Baťa, první globalista. Foto Adam Skalník

Celosvětový rozmach moravské obuvnické společnosti mapuje dokumentární film Baťa, první globalista. Na projekci snímku nechyběl jeho scenárista Pavel Hajný, který se osudy podnikatele zabýval ve své publikaci Tomáš Baťa zblízka a jenž se životem jeho manželky věnoval v samostatné knize Marie Baťová – první dáma Zlína.

Sekce Na vlně, která představuje výběr z nejnovější tuzemské filmové produkce, během druhého dne uvedla komedie Léto s gentlemanem a Ženy v běhu. K vidění byly i zahraniční snímky s českou koprodukcí, mimo jiné rumunská černá komedie „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ nebo polská road movie Via Carpatia.

Festivalový den zakončila bezplatná venkovní projekce kultovní parodie na osmdesátá léta – Kouř režiséra Tomáše Vorla, ke kterému coby „předskokan“ vystoupila DJ Jane Doe. V Anděl Music Bar si plzeňské publikum mohlo poslechnout koncert soulové zpěvačky Mirka Novak Music & Pilsen Connection.

Z filmu První akční hrdina. Foto © Radim Procházka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!