Filmový Řbitov zviřátek ostudu Kingově předloze neudělá

Filmový Řbitov zviřátek ostudu Kingově předloze neudělá75%

Druhé filmové adaptace se po béčkovém pseudohororu z roku 1989 dočkala známá novela Stephena Kinga. A zdá se, že další odvážlivci, kteří se rozhodli jeho propracovanou prózu zfilmovat, už ví, jak na to.

Krize Kingových adaptací zažehnána? Poprvé od zlaté éry v devadesátých letech, kdy vznikla Zelená míle, Vykoupení z věznice Shawshank nebo Misery nechce zemřít, se v roce 2017 s příchodem první epizody podle autorova nejobsáhlejšího celistvého románu TO znovu ukázalo, že povedená filmová zpracování děl „mistra hrůzy“ nejsou nemožná. Velká očekávání se kladou nejenom na druhý díl, který do českých kin vstoupí letos v září, ale i na adaptaci neméně slavné novely se záměrně foneticky psaným názvem.

Stejně jako jdou za sebou i letos, oba romány se dočkaly filmové verze v letech 1989 a 1990. Režisérům celovečerního Hřbitova domácích zvířátek ani o rok mladšího televizního snímku TO se však nepodařilo proniknout do podstaty próz a výsledek byl značně povrchní a nemotorný. Jako by si tehdy tvůrci neuvědomili, že v Kingově tvorbě nejde ani tak o fyzično, tedy spoustu mrtvol a rozřezaných končetin, ale o ponoření se do psychické stránky postav.

Na té si dala režisérská dvojice nové verze Kevin Kölsch a Dennis Widmyer záležet – k respektované látce, která knižně vyšla v roce 1983, přistoupili velice citlivě. Rozhodli se pro vcelku věrné zpracování, v němž se až na výjimky důsledně drží děje.

I když se pár nepříliš převratných změn v zápletce přeci jen objeví, dopadlo to více než dobře. V novém Řbitově zviřátek, jenž pokračuje v tradici klasického hororu sedmdesátých let, je vše na svém místě a jednotlivé scény do sebe zapadají jako puzzle. Hrůzu tu netvoří přebujelé efekty nebo předvídatelné jumpscary (ačkoli se jich pár najde), ale nic víc a nic míň než čisté lidské neštěstí při ztrátě blízkých.

Podařený scénář z pera Jeffa Buhlera (Potomek), kamera a střih ale neznamená jasnou výhru. Z hereckého ansámblu je nejvýraznější Jason Clarke v roli zlomeného otce Louise Creeda, kterému výtečně sekunduje dětská herečka Jeté Laurence coby jeho dcera Ellie. Amy Seimetz v úloze matky hraje unyle a prostoru k projevu nevyužije ani John Lithgow, soused ústřední rodiny a katalyzátor děje Jud Crandall, kterého snadno zastíní i kocour Church.

Zásadních řemeslných přehmatů se filmaři přesto nedopustili, a snímek tak reputaci své předlohy nepoškodí. Neznalé Kingovy tvorby a osobitého stylu sice moc neoslní, autorovi fanoušky na druhou stranu nepobouří.

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Řbitov zvířátek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!