Klaun Pennywise se v hororu TO sice moc snaží, realita sociálních problémů ale vystraší víc

Klaun Pennywise se v hororu TO sice moc snaží, realita sociálních problémů ale vystraší víc80%

Vítejte v Derry, Maine. Na první pohled obyčejné město v Nové Anglii, každých dvacet sedm let se zde však opakují stejné hrůzy. Záhadná mizení dětí, katastrofy, vraždy. A u všech tragických událostí je přítomen klaun. Pennywise. Není však jediným hororem v tomto příběhu.

Zatím ne moc známý režisér Andrés Muschietti původem z Argentiny, a ani vzhledem ke své filmové dráze ne zrovna nejmladší – 44 let – má na kontě zatím pouze jeden celovečerní film Mama z roku 2013; letos oprášil více než třicet let starý román TO od Stephena Kinga. (Jeden ze současných nejuznávanějších tvůrců hororu, James Wan, na rozdíl od něj svůj první trhák Saw: Hra o přežití natočil ve věku pouhých 27 let.)

Už pouhým nápadem zfilmovat tuto tisícistránkovou knihu se pustil na velmi tenký led. Romány mistra knižního hororu, příznačně se jmenujícího King (a ne, nejde o pseudonym), ve filmových adaptacích buďto sklízí nebývalý úspěch – viz hit Zelená míle nebo Vykoupení z věznice Shawshank, anebo se přetaví do místy až trapné komedie, jako třeba Hřbitov domácích zvířátek, jehož předloha je přitom jedno z nejpopulárnějších autorových děl. Divákova očekávání tak mohou být vůči kvalitě nového filmu TO, pokud zná jeho knižní podobu, předem trochu skeptická.

Více než samotný klaun Pennywise, úhlavní nepřítel našich třináctiletých hrdinů, kteří s ním přes dvě hodiny neúnavně zápasí, je na snímku děsivější realističnost popsaných mezilidských vztahů, zvláště pak jejich temnější stránka, ať už jde o šikanu na střední škole, sexuální zneužívání nebo rasové problémy. Těm je však věnována jen zhruba polovina stopáže, zbytek filmu tvoří někdy až zbytečně překombinované jumpscare scény, kdy už se člověk chvílemi ztrácí, kde kdo vlastně teď je a zda má ještě všechny končetiny.

King jako již mnohokrát prokázal svou schopnost vcítit se do psychologie oběti, která se vtiskla nejen do knižní předlohy, ale i do scénáře nového filmu, jenž se jí naštěstí striktně drží. Jedinou výraznou změnou je posunutí děje z konce padesátých let o třicet let dopředu. Tomu je přizpůsoben i soundtrack, v němž se mísí New Kids on the Block s vřískáním houslí. Když se k tomu připočtou kvalitní dětští herci, především drsná lolitka Sophia Lillis v roli Beverly, výborný antagonista Bill Skarsgård a povedené filmové triky, úspěch je na světě. P. S.: I příští rok se budete vznášet.

Foto: archiv Vertical Entertainment, s. r. o.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!