Finále Plzeň odstartuje dokument o cestě Hanzelky a Zikmunda Cesta jako žádná ze sta

Finále Plzeň odstartuje dokument o cestě Hanzelky a Zikmunda Cesta jako žádná ze sta 

32. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabízí to nejlepší z nové české filmové, televizní a internetové tvorby, se letos uskuteční od 11. do 16. dubna. Zahajovacím filmem letos bude dokument mapující euroasijskou cestu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda Cesta jako žádná ze sta od autorů Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka, kteří se vydali po stopách slavných cestovatelů.

Šestidenní program letos nabídne 124 projekcí filmů, které budou rozděleny do pěti soutěžních a deseti nesoutěžních sekcí. „Finále Plzeň není pouhou bilanční přehlídkou, neobsahuje tedy kompletní přehled filmů z minulého roku. Vybíráme pozoruhodné filmové, televizní a internetové počiny z uplynulého roku i filmy v premiéře či předpremiéře. Nově jsou v soutěži zahrnuty také snímky, které vznikly v mezinárodních koprodukcích,“ uvedla ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

O cenu Zlatý ledňáček v kategorii nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film bude ze zmíněných filmů z mezinárodní koprodukce bojovat polský psychologický snímek Útěk a rumunské komediální drama „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“. Kromě nich se v sekci objeví také loňské filmy Domestik, Hastrman, Chata na prodej, Toman, Jan Palach a Všechno bude.

O vítězství v kategorii nejlepší dokumentární film se utká celkem 9 snímků – Archa světel a stínů, Až přijde válka, Central Bus Station, Cirkus Rwanda, King Skate, Mimořádná zpráva, Okupace 1968, Svědkové Putinovi a Vratislav Effenberger.

Festival každoročně oceňuje také televizní a internetovou tvorbu. V této sekci se tentokrát představí seriály Dabing Street, Most!, Profesor T., Terapie, Rédl a Vzteklina a televizní a internetové filmy či minisérie Dukla 61, Trojí život, Metanol, Můj strýček Archimedes a Balada o pilotovi. Nejlepším studentským krátkometrážním filmem má letos šanci se stát sedm snímků – animované Bloody Fairy Tales, Spolu sami, Prázdniny a Na okraji a hrané – Release, Jail Break a Sto dvacet osm tisíc.

Na premiéry a předpremiéry již tradičně láká sekce První úlovek, která letos představí kompilaci čtyř krátkých snímků Problémy prvního světa, psychologické drama Beze stopy či film První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli.

Novinkou v nesoutěžních programových sekcích jsou České stopy v mezinárodních produkcích, které uvedou projekce několika zajímavých českých koprodukcí se Slovenskem, Polskem, Lotyšskem, Rumunskem nebo Ruskem. Nová kategorie Mladá krev nabídne výběr filmů od trojice mladých herců – Zdeňka Piškuly, Antonie Formanové a Josefa Trojana.

Festival pořádá i projekce s volným vstupem – kromě bezplatného promítání internetové a televizní tvorby se návštěvníci mohou těšit na silent kino v Kopeckého sadech, kde na ně u příležitosti blížícího se 30. výročí sametové revoluce čekají legendární snímky Kouř a Pějme píseň dohola a také maraton seriálů Most! a Zkáza Dejvického divadla.

V rámci doprovodného programu ožije festivalová Plzeň koncerty a vystoupením DJs. Chystá se i autorské čtení spisovatelky Radky Třeštíkové nebo představení knihy Terapie sdílením 2 autorek Josefiny Bakošové a Ester Geislerové. Na Soundtrack Movie Night zazní slavné melodie ze stříbrného plátna.

Vstupenky na jednotlivé projekce bude možné zakoupit od 1. dubna, vícedenní akreditace již od pátku 29. března.

Foto archiv Finále Plzeň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!