Jarní výstavy na Moravě: korunovační klenoty, historické svatební šaty i kresby z Terezína

Jarní výstavy na Moravě: korunovační klenoty, historické svatební šaty i kresby z Terezína 

Některá muzea a galerie se v souvislosti s epidemií uzavírají také na Moravě. Přinášíme výběr z výstav, které zatím lze navštívit. Vyrazte třeba na korunovační klenoty do Brna, na přehlídku svatební módy v minulém století do Ivančic nebo do Mikulova na chystanou výstavu obrazů z koncentračního tábora.

Michal Gabriel – do 17. dubna

Sochař Michal Gabriel vůbec poprvé vystavuje ve Zlíně. Ve zdejší Galerii Václava Chada jsou k vidění jeho kompozice inspirované figurou, exotickými rostlinami i faunou. Patrně nejvýraznějším exponátem je sedmimetrový žralok vážící šest a půl tuny vytvořený z nerezové oceli umístěný na nádvoří zámku. Umělec rád experimentuje s rozmanitými materiály od laminátu po pecky od ovoce. Některé plastiky vytváří také pomocí 3D technologií.   

Z výstavy Michala Gabriela. Foto: Galerie Václava Chada

České korunovační klenoty na dosah – do 26. dubna

Mistrovskou repliku českých korunovačních klenotů i původního žezla a jablka Karla IV. si aktuálně můžete prohlédnout v brněnském Letohrádku Mitrovských. Mezi vystavenými předměty spojenými se životy více než dvacítky korunovaných vladařů najdete také třeba ukázku Řádu zlatého rouna, kopii slavnostního oděvu Marie Terezie nebo repliku Pražského Jezulátka.

Vítej, nevěsto milá… Svatební šaty města i venkova – do 10. května

Svatební šaty od začátku 20. století do poloviny padesátých let jsou středobodem výstavy v Muzeu v Ivančicích. Přijďte porovnat módu typickou pro měšťanské prostředí a pro venkovské obřady. Oděvy nejenom pro nevěsty, ale i pro družičky doplňují prezentované svatební věnečky, vonice, čepce, závoje i svatební oznámení a blahopřání.

Z výstavy Vítej, nevěsto milá. Foto: Muzeum Brněnska

Jiří Bielecki: Vznášet se a chvět v siločarách přitažlivosti – od 19. března

Dvacáté výročí úmrtí významného výtvarníka a člena Klubu konkrétistů Jiřího Bieleckého si výstavou připomene Muzeum města Brna na hradě Špilberk. Retrospektivní přehlídku jeho děl zejména ze šedesátých a sedmdesátých let minulého století doprovodí práce jeho souputníků, ať už Dalibora Chatrného, Jana Wojnara nebo Stanislava Kolíbala.

Alfred Kantor: Terezín-Osvětim-Schwarzheide – od 27. března

Z Památníku Terezín dorazí do Horní synagogy v Mikulově unikátní výstava, která představí kresby Alfreda Kantora, na nichž zachytil svůj pobyt v koncentračním táboře. Autor byl do Terezína deportován ve věku osmnácti let a strávil zde dva roky. Podle svých slov cítil potřebu zaznamenávat bizarní okamžiky z vězení a ukázat je celému světu, až se dostane na svobodu.

Foto: GoToBrno

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!