Jazzové a klasické dny Colours of Ostrava. Festival láká na Kronos Quartet i klavíristku Hiromi

Jazzové a klasické dny Colours of Ostrava. Festival láká na Kronos Quartet i klavíristku Hiromi  

Festival Colours of Ostrava kromě velkých hvězd světové hudební scény láká také na výjimečné zážitky z oblasti jazzu i soudobé klasické hudby. Do industriálního prostředí Dolních Vítkovic tak dorazí i cenou Grammy oceněný Kronos Quartet či jazzoví hudebníci Hiromi, Sons of Kemet XL, Mathias Eick či Paolo Fresu.

Na Colours of Ostrava si tak fanoušci jazzu a klasiky letos přijdou skutečně na své. „Takto skvěle obsazený žánr jazzu jsme v historii Colours of ostrava ještě neměli – co jméno, to velká osobnost, která nabídne našim návštěvníkům neopakovatelné hudební zážitky. Ať už půjde o Hiromi, jejíž divoká virtuózní hra na klavír je považována za ‚přírodní‘ zázrak, nebo o nezařaditelné Sons of Kemet s dvěma bubeníky navíc,“ těší se Zlata Holušová, ředitelka festivalu.

„Jsme také hrdí, že se po sedmi letech do Ostravy vrátí Kronos Quartet, tentokrát čistě jako kvarteto bez dalších hudebníků,“ dodává Holušová. Formaci, kterou tvoří houslisté David Harrington a John Sherba, hráč na violu Hank Dutt a violoncellistka Sunny Yang, je na scéně již bezmála padesát let. Jejich nadčasová tvorba nabízí bohatou šíři repertoáru. Nedělá jim problém moderní klasika, experimentální avantgarda, minimalismus, folk, rock ani world music. Na kontě mají spolupráce s umělci, jako jsou David Bowie, Laurie Andrson, Björk či Paul McCartney.

Na Colours of Ostrava dorazí také sardinský trumpetista Paolo Fresu. „Pro mě představuje hlas Paolovy trubky směs Cheta Bakera nebo Milese Davise s jemným dotykem Středomoří. Někdy je jeho hlas jako malý ptáček, někdy jako anděl, který mě směruje unikátním směrem,“ říká o něm kubánský klavírista Omar Sosa, jenž je v současnosti nejbližším spoluhráčem oblíbeného trumpetisty. Dalším trumpetistou, který na festival dorazí, je norský hudebník Mathias Eick.

Zmiňovaní umělci tak doplní již dříve oznámené interprety, mezi nimiž nechybí The Cure, Florence + The Machine, Rag’n’Bone Man, Mogwai, Mariza či Shaka Ponk. Colours of Ostrava se letos uskuteční v termínu od 17. do 20. července, a to opět v industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Návštěvníky láká na program na 20 scénách a na více než 350 festivalových bodů. Kromě koncertů nebudou chybět ani diskuze v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, divadla, workshopy, filmy i výtvarné aktivity.

Vstupenky na festival jsou k dostání v internetovém předprodeji. Zájemci je v současné době seženou za 2790 korun.

Foto: Pierrick Guidou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Místo konání: Areál Dolní Vítkovice

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!