Zimní výstavy na východě Čech: komiks Jaromíra 99 i Vánoce podle Josefa Lady

Zimní výstavy na východě Čech: komiks Jaromíra 99 i Vánoce podle Josefa Lady  

S naším přehledem výstav v zimním období pokračujeme do východních Čech. Navštívit můžete třeba přehlídku komiksových děl výtvarníka Jaromíra 99, výstavu zimních obrázků od Josefa Lady nebo expozici věnovanou legendárním figurkám Igráček.

Jaromír 99: Komiks! – do 11. ledna

Výstavu děl ilustrátora, tvůrce komiksů, textaře a muzikanta Jaromíra Švejdíka, který je více znám pod pseudonymem Jaromír 99, nyní hostí Galerie Art v Chrudimi. Zhlédnout tu můžete více než čtyřicet autorových grafik vytvořených technikou giclée (žiklej) a papercut. Umělec se do povědomí veřejnosti nejvíce zapsal jako spoluautor knihy Jaroslava Rudiše Alois Nebel, podle níž vznikl v roce 2011 stejnojmenný film.

Jaromír 99, Česko, 2019. Foto: archiv Galerie ART

Jičín na dobových pohlednicích – do 12. ledna

Do počátku minulého století vás zavede aktuální výstava v Muzeu hry v Jičíně, která představuje rozsáhlou sbírku více než sto let starých pohlednic města a jeho okolí. Návštěvníci si můžou prohlédnout místa, která už buď nenajdou, nebo která se změnila k nepoznání. Obrázky doplňují komentáře z pera historika, jenž se dlouhodobě zabývá reáliemi Jičínska.

Vánoce Josefa Lady – do 26. ledna

Osm desítek prací významného malíře Josefa Lady zapůjčených od galerií a soukromých subjektů představuje expozice v Městském muzeu Lanškroun. Tematickou výstavu zaměřenou hlavně na autorovy pověstné zimní obrázky doplňují jeho knižní ilustrace, betlémy, obyčejové předměty, sváteční dekorace a vánoční stromek.

Šaškův svět – do 23. února

Průřez rozsáhlou ilustrátorskou i volnou tvorbou spisovatele a ilustrátora Miroslava Šaška, který po únorovém převratu roku 1948 zvolil emigraci a zbytek života prožil ve Francii a Západním Německu, prezentuje současná výstava v pardubickém Domě U Jonáše. Prostřednictvím velkých obrazů, koláží i drobných kreseb zachycoval především atmosféru a obyvatele různých měst. V expozici jsou k vidění také jeho vydané knihy, které si můžete prohlédnout a zasnít se o dalekých cestách.

Miroslav Šašek, To je Londýn, Piccadilly Circus, 1959. Foto: archiv VČG

Fenomén Igráček – do 1. března

Putovní výstava, která nejmenší seznamuje s oblíbenou hračkou československých dětí během normalizace, zamířila do Regionálního muzea v Litomyšli. Kromě dnes již kultovní postavičky zedníka z roku 1976 zde nechybí ani zcela nové figurky Igráčků, a to šlechtičny a choti stavitele místního zámku Marie Manrique de Lary a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové. Ratolesti se můžou těšit také na interaktivní hernu.

Jaromír 99, Hlavní, 2019. Foto: archiv Galerie ART

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!