Vánoční výstava je výjimečná a významná v celorepublikovém kontextu. Představuje 80 děl z tvorby našeho českého malíře, které si muzeum zapůjčilo od státních galerií, muzeí a soukromých subjektů.

Malíř Josef Lada (17. prosince 1887 Hrusice - 14. prosince 1957 Praha) byl také kreslířem, ilustrátorem, spisovatelem, jevištním výtvarníkem, karikaturistou a scénografem. Svým nezaměnitelným kreslířským stylem vytvořil laskavý obraz české vesnice a jejich obyvatel, na který v dnešní době hledíme s obdivnou nostalgií. Velkou část svého mimořádně rozsáhlého díla věnoval dětem. Kreslil karikatury pro časopisy. Ilustroval také mnoho knih pro děti, které sám napsal.: Moje abeceda Veselý přírodopis, O Mikešovi, O chytré kmotře lišce (Bubáci a hastrmani, Nezbedné pohádky), Josef Lada dětem. Doprovázel kresbami knihy jiných autorů (K.J. Erbena, J. Mahena, J. Haška, J. Seiferta, V. Říhy). Proslavil se zejména ilustracemi Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka, které byly vydány ve více než 40 zemích, ale i děl K. H.  Borovského - Křtu sv. Vladimíra, Tyrolských elegií či Krále Lávry. V roce 1942 napsal vzpomínkovou knihu Kronika mého životaLadovo kresebné dílo tvoří okolo 15 tisíc ilustrací a asi 400 volných obrazů, spolupracoval také s kresleným, loutkovým i hraným filmem, navrhoval divadelní výpravy. Josef Lada pocházel z vesnice a jeho tvorba má své kořeny v dětství prožitém na venkově, v přírodě. S nadsázkou a dávkou laskavého humoru zachycuje dětské hry různých ročních období, lidové zvyky a slavnosti, krajinu s kostelíkem nad vsí, rybníky s vodníkem a zvířata.

Výstava je doplněna knižními ilustracemi, betlémy Josefa Lady, zvykoslovnými předměty vyrobenými Soňou Uhlířovou, vánočními dekoracemi Dariny Rubešové a vánočním stromem. Na vernisáži vystoupí s hudebním programem Lanškrounský smíšený sbor. V hale muzea můžete obdivovat Lanškrounský betlém osobností z dílny řezbáře Bedřicha Šilara za sbírek muzea, který byl obohacen o nové figury, nositele tradic Pardubického kraje, košíkářku Alenu Bukvovou a řezbáře Bedřicha Šilara, jehož spoluautorem je Bedřich Šilar, ml.

Český malíř, ilustrátor, scénograf a spisovatel.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Galerie a muzea - Pardubický kraj Akce v obci Lanškroun

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vánoce Josefa Lady

Srub MidlaČenkovice (12.9 km)

Wellness hotel BozeňovMaletín (17.7 km)

Sport Hotel - Dolní MoravaDolní Morava (27.5 km)