Jak si zpestřit Štědrý den v Praze? Pohádka v divadle, architektura, jazz nebo krmení zvířat

Jak si zpestřit Štědrý den v Praze? Pohádka v divadle, architektura, jazz nebo krmení zvířat 

Štědrý den lze proložit nápaditými akcemi a kulturním programem. Tento rodinný svátek si tak můžete v rámci Prahy obohatit následujícími aktivitami.

Procházky historickou Prahou

Organizace Open House Praha připravila na vánoční svátky komentované procházky za krásami pražské architektury. Štědrý den tak lze oslavit malebnou procházkou po Malé Straně a Kampě. Jedna z nejstarších částí Prahy se pyšní celou řadou kostelů, historických paláců, památek a zahrad. Procházka Kampa známá i neznámá, která se koná 24. prosince od 12.00, začne u Hergetovy cihelny a povede až k Jechentalovým činžovním domům. „Zastavíme se u významných míst a objektů, ať už to jsou domy měšťanské, sídla ambasád, vodní palác, vily umělců nebo mlýny. Připomeneme si osudy domů i jejich obyvatel a také si povíme o plánech, které ve 20. století zamýšlely Kampu zničit,“ přibližuje průvodce Michal Šedivý. Ve 14.00 pak navazuje procházka V proudu času na Malé Straně, která přibližuje architektonický vývoj i významné momenty z historie Malé Strany.

Foto: Tomáš Sys

Odpolední divadelní siesta

Od 13.00 se v Divadle Gong odehraje příběh o andělíčkovi, který zaspí zrovna v den, kdy má od dětí posbírat a doručit Ježíškovi všechna jejich vánoční přání se zrodil před více než deseti lety v hlavách herců Karla Zimy a Jarmila Škvrny. Ti na základě jednoduché obrázkové knížky vymysleli divadelní pohádku pro svoje děti. Sami sebe pak obsadili do rolí ponocných Vávry a Šídla, lehce popletených venkovských strejců, kteří však mají dobrá srdce a záleží jim na tom, aby si všechny děti Vánoce užily jak se sluší a patří. Jejich úkolem je včas vzbudit psaníčkového andělíčka.

Foto: Jan Šilar

Vánoční dávka jazzu

Špičková zpěvačka Petra Ernyei zazpívá se svým vánočním triem známé jazzové písně i skladby z alba This Is Me, které věnovala židovským autorům. V její tvorbě ji inspirovaly vokalistky 50. a 60. let, kdy Amerika naplno žila jazzovou hubou – Ella Fitzgerald, Nancy Wilson nebo Sarah Vaughan. Nyní svoje hudební sympatie vložila také do židovských, sefardských a muzikálových písní. Společně s kytaristou Adamem Tvrdým a pianistou Stanislavem Máchou zpříjemní posluchačům od 22.00 v Jazz Docku pozdní Štědrý večer a umožní relaxovat po předvánočním shonu. Zazní tradiční Scalerica de Oro, slavná Papa Can You Hear Me od Barbry Streisand či hebrejská píseň Hine Ma Tov Umanaim a mnoho dalších.

Speciální program v trojské Zoo

Na Štědrý den chystá Zoo Praha speciální program pro zvířata i návštěvníky od 10.00 do 13.30. Děti do 15 let budou mít vstup za 1 Kč. Lidé mohou navíc během dne nosit zvířatům jablka, mrkev či oříšky a potěšit tak nejen například klokany, tučňáky, žirafy, slony a lachtany, ale také své děti. Podrobný rozpis krmení naleznete zde.

Česká mše vánoční na Staroměstském náměstí

U rozvíceného stromu v obklopení vánočních trhů na Staroměstském náměstí zazní mezi 21.00 a 22.00 tradiční Česká mše vánoční Jan Jakub Ryba. Vystopí smíšený pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté.

Bruslení v centru i na okraji Prahy

Pokud toužíte po pohybu, přímo v centru Prahy se nabízí bruslení s unikátním výhledem na Vltavu a Pražský hrad jako je tomu v případě menší ledové plochy Čapadlo. Na Štedrý den bude kluziště v provozu od 10.00 do 20.00. Půjčovné bruslí vyjde na 100 Kč, helma 50 Kč, chodítko 50 Kč a navíc je požadována záloha na brusle ve výši 500 Kč. Rukavice a helma jsou pro děti do 12 let povinné. V historickém centru s obdobným výhledem se nachází na druhé straně Vltavy ledová plocha na Střeleckém ostrově. 24. prosince si zde můžete zabruslit od 10.00 do 15.00. Pro občany Prahy 1 a pro děti do deseti let je vstup zdarma. Všichni ostatní zaplatí 50 Kč. Na místě je k dispozici půjčovna bruslí za 100 Kč.

Foto: Facebok Čapadlo

Foto: Facebook Střelák

V případě, že byste se chtěli držet spíše okraje Prahy, je k dispozici kluziště u centra Westfield Chodov. Nemine vás občerstvení, ice bar a Wifi. Vstup pro dospělého vyjde na 140 Kč, pro děti od 6 do15 let na 120 Kč a pro děti do 6 let na 90 Kč. Kluziště bude přístupné v časovém rozmezí 10.00 až 16.00. Podobnou nabídkou se pyšní i karlínské kluziště River Rink s kvalitním a pečlivě udržovaným ledem, zatepleným Aprés Skate barem s gastro zónou. K dispozici je půjčovna bruslí a další příslušenství. Vstupné pro dospělé návštěvníky je ve výši 145 Kč, pro děti 95 Kč. Zabruslit si můžete v Karlíně od 9.00 do 15.00.

Foto: Pexels

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!