Nový Grinch divákům Vánoce neotráví. Z odpudivého a nevrlého chlápka se stala chlupaťoučká plyšová hračka

Nový Grinch divákům Vánoce neotráví. Z odpudivého a nevrlého chlápka se stala chlupaťoučká plyšová hračka60%

Pohádka, nad kterou se před svátky díky Jimu Carreymu bavily léta děti i dospělí, se ve své nové animované podobě proměnila. Z Grinche se stala roztomilá chlupaťoučká postavička, kterou byste nejraději obejmuli. Jeho pověstný odpor k lidem a k Vánocům se změnil jen na lehký povzdech, který kolem 20. prosince unikne z úst každému z nás. A tak ačkoli dětské publikum nejspíš odejde spokojené, dospělí se tentokrát bavit nejspíš nebudou.

Nikdy není moc brzy nechat se otrávit Vánocemi. Přesně pod tímto heslem vstupuje do kin animovaný Grinch. Illumination se tak opět snaží dostat ze škatulky "to studio, které točí Mimoně", stejně jako u Tajného života mazlíčků jim něco chybí. 

How the Grinch Stole Christmas!?

Grinche zná většina diváků především v jeho hrané podobě, ve které si zeleného mužíka zahrál Jim Carrey. Osmnáct let stará verze pořád ještě před svátky baví malé i velké. Někdy je sice až na hraně korektního humoru, který snese malé publikum, ale díky tomu se zase zavděčí těm větším, kteří při sledování filmu s Grinchem nemohou než soucítit.

Nenávist tohoto zeleného muže ale začala daleko dřív. V roce 1957 americký autor dětských příběhů Dr. Seuss vypustil do světa knihu How the Grinch Stole Christmas!. Pohádka se dočkala několika televizních zpracování, kromě už zmiňovaného hraného i několika animovaných. Nejznámější je stará už padesát dva let a je velká škoda, že právě tímhle středometrážním videem se nenechala její nová sestra více inspirovat.

Nového psa starým kouskům nenaučíš

Ačkoli je totiž i stará verze malovaná, Grinch je v ní nevrlý, někdy možná i děsivý a opravdu nenávidí lidi i Vánoce. Její mladší sourozenec se ho sice snaží napodobit, ale pověstná zloba i zahořklost mu chybí. Nejhorší je potom v plánování loupeže. Nemá žádné nemístné poznámky a jeho zákeřné triky by vymyslelo každé pětileté dítě, svým příbuzným se může rovnat jenom v samotném kradení, při kterém předvede jistou dávku invence. Své rodině by se ale jistě nemohl pochlubit, že kromě Maxe si našel dalšího milovaného, a navíc rozkošného mazlíčka.

Starý Max, ale nové kousky

Max oproti tomu se za ta léta výrazně zlepšil. Nejen že pořád ještě zvládá táhnout obrovské naložené sáně s jedním parohem na hlavě, ale navíc se naučil i uvařit a nosit kávu. Navíc do jinak místy až nudné pohádky přináší mnoho vtipu, a celou dobu tak baví malé i velké. 

Pohádka pouze pro děti

Děti pak kromě roztomilého Grinche určitě ocení i krásně namalovanou vesničku Kdosice a nejmilejšího kdovíka, malou Cindy. Malé městečko je totiž opravdu prodchnuté vánoční náladou. Všude svítí nespočet světel, na ulici zpívá sbor, na obrovském stromu se lesknou veliké ozdoby. Jako protiklad téhle vánoční nádheře ale pořád chybí ten starý dobrý Grinch. Nicméně stejně jako před více jak půl stoletím Grinch přináší pořád to stejné okřídlené sdělení, které potřebují slyšet děti každé generace. Vánoce nejsou svátky o dárcích.

Pro děti je tedy nový Grinch ideální a může se v jejich filmotéce lehce uvelebit vedle Ledového království a Na Vlásku, nejspíš si dokonce napíšou Ježíškovi o plyšového Grinchíčka. (Pravý Grinch by byl z tohoto nápadu zhnusen.) Rodiče by ale od nového Grinche neměli mnoho očekávat. Nezbyde jim totiž nic jiného, než si se sklenkou vína v ruce pustit toho osmnáct let starého, hraného a zatrpklého, aby se konečně nechali otrávit nezastavitelně se blížícími svátky.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Grinch

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!