Víkendové akce v Praze: pokleslé filmy, Praha kdysi a dnes i polévky z celého světa

Víkendové akce v Praze: pokleslé filmy, Praha kdysi a dnes i polévky z celého světa 

Další březnový víkend je tu. Neseďte v metropoli doma a navštivte třeba festival pokleslých děl kinematografie v Aeru, výstavu zaměřenou na proměny Prahy v CAMPu nebo ochutnávku domácích i exotických polévek na náplavce.

Jeden svět

Až naprší a uschne – tak zní letošní podtitul festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který startuje ve čtvrtek večer a potrvá až do soboty 14. února. Program dvaadvacátého ročníku nabídne nejenom snímky věnované ekologii a životnímu prostředí, ale i dokumenty o LGBT tematice, genderové identitě, dopadu moderních technologií nebo třeba o politické a společenské situaci v Číně. Centrum současného umění DOX zve do VR kina, které přiblíží budoucnost dokumentárních počinů.

Polívkování

Přijďte se během sychravého březnového počasí zahřát na smíchovskou náplavku, kterou v sobotu zaplní polévky z celého světa. Kromě českých klasik jako kulajdy nebo bramboračky tu budete moci ochutnat i exotické jako ruský boršč, japonský ramen, marockou hariru nebo třeba mexické chipotle. Vegetariáni budou moci zkusit různé zeleninové krémy nebo luštěninové polévky. Chybět nebude ani doprovodný program.

Paul Oakenfold

Věhlasný trance DJ Paul Oakenfold zavítá o víkendu do hlavního města. O párty se postará během sobotního i nedělního večera v klubu DupleX. Nenechte si ujít vystoupení britské legendy elektronické hudby, který zremixoval přes sto skladeb od proslulých interpretů jako Madonny, U2, Mobyho nebo The Cure. Oakenfold je již trojnásobným držitelem Grammy a dvakrát byl vyhlášen světovým DJ roku.

Festival otrlého diváka

Kino Aero jako už tradičně obsadily béčkové i „céčkové“ snímky v rámci Festivalu otrlého diváka. To nejlepší z pokleslé kinematografie tentokrát nese jako hlavní téma vesmír a klasickým vrcholem přehlídky opět bude živý dabing při projekcích. Přijďte se o víkendu zhnusit třeba při erotice Šmírák v podkroví, příběhu o bad tripu Bliss nebo při debutu Zlatíčko navazující na kanibalistické melodrama Žena. A pokud jste hodně odvážní, zamiřte v neděli odpoledne na Aero naslepo pro otrlé. Poslechněte si také podcast o festivalu.

Dvě Prahy: Město z ptačí perspektivy

Jak se změnila metropole od 19. století do dnešních dob? Odpověď vám dá nová výstava v Centru architektury a městského plánování, jež prostřednictvím plánů a leteckých snímků mapuje urbanistický vývoj hlavního města. Návštěvníci se můžou podívat, jak postupně vznikalo normalizační sídliště Jižní Město nebo jak zásadně se proměnil Karlín od sametové revoluce. Každý si na výstavě může vyhledat ulici nebo konkrétní místo a porovnat jeho aktuální podobu s historickou. Vstup je zdarma.

Foto: CAMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!