Jakub Červenka se Hovorů s TGM zhostil se ctí. Zapomněl ale na zápletku a spolehl se jen na Hubu

Jakub Červenka se Hovorů s TGM zhostil se ctí. Zapomněl ale na zápletku a spolehl se jen na Hubu60%

Debut Jakuba Červenky doplácí na jednoduchou (i když vzhledem k předloze pochopitelnou) formou. Bohužel jen málokterého diváka dnes bude bavit téměř hodinu a půl poslouchat (i když okřídlené) pasáže ze slavné Čapkovy knihy. Hovory s TGM ale dokážou upoutat dvěma skvělými hereckými výkony Martina Huby a Jana Budaře.

Nenápadný film bez akce a náročného děje, tak by se dal Červenkův hraný debut shrnout. Karel Čapek jednoho dne přichází do zahrad zámku v Topolčiankách za prvním československým prezidentem nebo také tatíčkem Tomášem Garriguem Masarykem. Po roce spolu dokončují knihu k desátému výročí republiky, už je třeba doplnit jen několik poznámek. Masaryk se ale znenadání rozhodne, že kniha světlo oslav neuvidí.

Bořič mýtů Pavel Kosatík

Jednoduchý snímek měl už od začátku šanci zaujmout jen dvěma věcmi, scénářem a herci. Obojí se mu povedlo. O scénář se tentokrát postaral biograf Pavel Kosatík, který napsal životopisy Ferdinanda Peroutky nebo Jana Masaryka, momentálně vydává knihu Jiný TGM, a hlavně je autorem scénáře k Českému století. Masarykovu rodinu zná tedy možná lépe, než se znali oni sami. TGM v jeho pojetí tedy není ten tatíček, který za náš národ všechno zařídí, naopak své starosti i poklesky.

Z Hovorů s TGM se tak můžeme naučit o této postavě více než z většiny dějepisných učebnic, pokud budeme schopni osmdesát minut vnímat povídání dvou mužů. Jakub Červenka totiž sám sobě dal téměř nesplnitelný úkol. Zaujmout, i když v podstatě nemáte čím. Proto pokud jeho divák nemá vztah k historii a nezná dobové reálie, film nejspíš nezvládne. Největším zvratem je totiž Masarykova zpověď, ve které se zase jen mluví. V tomto ohledu si daleko lépe poradil první díl Českého století, Velké bourání, které má daleko větší spád, a je tak pro mainstreamového diváka snesitelnější.

Martin Huba se v roli Masaryka cítí jako doma

A s Českým stoletím má Červenkův film společného ostatně i hlavního protagonistu Martina Hubu. Slovenský herec už podruhé v roli TGM exceluje. Dokázal s postavou naprosto splynout. Už od začátku nám přijde, že se kamera nějak dokázala přenést do roku 1928 a živě nám přenáší rozhovor prezidenta se spisovatelem. Tuhle iluzi pouze v jednu chvíli naruší dobová fotografie. Jistě, režisér nám chtěl připomenout, jak dokonale se mu podařilo napodobit situaci, ale tím celé kouzlo paradoxně zničil.

Martinu Hubovi naštěstí zdatně sekunduje Jan Budař v roli Karla Čapka. I on se během dialogů dostane k osobní zpovědi, a tak před námi najednou nestojí pouze autor Bílé nemoci, ale člověk, se kterým se může divák bez problému ztotožnit. I na tak malém prostoru, jaký jim film nabídl, jednoduše dokázala tato dvojice maximum.

Přestože režisér, scénárista ani herci v podstatě víc udělat nemohli, Hovory s TGM si nejspíš nikdy nebudete chtít pustit znovu. Problémem je totiž nezfilmovatelná předloha, kterou se přesto někdo rozhodl zfilmovat. Snímek se stejně jako ústřední dvojice může jen těžko procházet po přímce. Potřebuje si také zout boty a brouzdat v trávě, lézt do kopce a také dolů, přečkat bouřku i sednout si na kávu. TGM s Čapkem na to při své procházce nezapomněli, a tak se mohli se zaujetím bavit. Červenka to ale bohužel během natáčení opomněl.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Hovory s TGM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!