Podzimní výstavy na východě Čech: obrazy Jana Kanyzy, vysočinský underground i architektonický atelier Štěpán

Podzimní výstavy na východě Čech: obrazy Jana Kanyzy, vysočinský underground i architektonický atelier Štěpán 

Východní Čechy lákají nejenom památkami a přírodou, ale také svými četnými muzei a galeriemi. Během podzimu nabízejí třeba přehlídku obrazů herce Jana Kanyzy, sondu do československého undergroundu nebo výstavu o ateliéru architekta Marka Štěpána.

Jan Kanyza – Tady a teď

Herec známý ze snímku Brácha za všechny peníze nebo ze seriálu Hospoda Jan Kanyza se už od sedmdesátých let hojně věnuje také malování. Velkoformátová plátna z nedávné doby, které vytvořil ve svém ateliéru na jihu Francie, kde střídavě žije, aktuálně vystavuje Městská galerie ve Vysokém Mýtě. Na abstraktních obrazech, které jsou k vidění už jen do neděle 13. října, zhmotňuje své emoce, pocity a snění.

Jan Kanyza během vernisáže své výstavy. Foto: archiv Městské galerie ve Vysokém Mýtě

Atelier Štěpán – Doteky

Práce tuzemského architekta Marka Jana Štěpána, který se zabývá především návrhy sakrálních staveb, bude od soboty 5. října prezentovat výstava v Regionálním muzeu v Litomyšli. Autor právě v tomto městě realizoval rekonstrukci barokního piaristického kostela. Mezi jeho slavná díla patří mimo jiné moderní římskokatolický kostel v Sazovicích na Zlínsku, který magazín Azure označil jako jednu z deseti nejlepších staveb na světě postavených v roce 2017. Tvorbu ateliéru si můžete prohlédnout do neděle 3. listopadu.

Život ve stínu šibenice

S osudy lidí, kteří se nebáli položit svůj život za vlast, seznámí od pátku 27. září nová výstava v jičínském Muzeu hry. Přiblíží statečnost odbojářů jak vůči nacistickému, tak i později komunistickému režimu, který je zavřel do koncentračních táborů, uranových dolů či lágrů, nebo je v nejhorším případě popravil. Expozice, která potrvá do neděle 10. listopadu, se bude soustředit i na mechanismy perzekuce a různé formy sociálního vyloučení těchto jedinců.

Aaltova příroda

Proslulého finského architekta Alvara Aalta představuje aktuální výstava v Domě U Jonáše v Pardubicích. Za jeho nejvýznamnější stavby, u nichž často využíval přírodní materiály, se považují třeba kulturní komplex Finlandia v Helsinkách nebo sanatorium v Paimiu. Expozice, která končí v neděli 17. listopadu, se soustředí i na méně známá období jeho působení, kdy ho silně ovlivnila tradiční japonská architektura.

Sanatorium ve finském Paimiu. Foto: archiv Východočeské galerie v Pardubicích

Věrnost vyřazenému stroji

K oslavám třiceti let od sametové revoluce se přidá Regionální muzeum ve Žďáru nad Sázavou, které nabídne trochu jinou tematikou než ostatní výstavy v různých koutech republiky. Zdejší expozice, která se otevře v úterý 1. října, zmapuje československou undergroundovou kulturu a literární samizdat s důrazem na vysočinskou scénu, kde působil spolek Atomová Mihule. Do neděle 24. listopadu připomene také Chartu 77 nebo dění v roce 1989. Tipy na další výstavy o listopadových událostech najdete zde.

Úvodní foto: Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže © Oto Nepilý, Jakub Karlíček, archiv Atelier Štěpán

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!