Třicáté výročí sametové revoluce se blíží: nejzajímavější tematické výstavy z celé republiky

Třicáté výročí sametové revoluce se blíží: nejzajímavější tematické výstavy z celé republiky 

Za necelé dva týdny uplyne třicet let od pádu komunistického režimu v Československu. Nejrůznější aspekty politického převratu v listopadu 1989 připomene množství výstav po celé republice.

Praha

Rozmanitě zaměřené výstavy budou v hlavním městě k vidění během podzimních i zimních měsíců. Pražskými událostmi se zabývá dvojice výstav v hlavní budově Muzea hlavního města PrahyListopad 1989 v pražských ulicích a Praha 1989 – cesta ke svobodě. Svědectví přináší prostřednictvím fotografií, dobových plakátů, letáků a filmových záběrů.

do konce listopadu máte možnost navštívit rozsáhlou výstavu s volným vstupem v Královském letohrádku na Hradě s názvem 1989: Pád železné opony, která se věnuje nejenom domácím dějinám, ale také mimo jiné stržení Berlínské zdi.

Dva dny před výročím masakru na Národní třídě otevře Veletržní palác expozici Havel na Hrad! Rok 89 ve fotografii, kde si budete moci prohlédnout snímky zachycující převratné momenty od proslulých autorů, jakým je Jindřich Štreit, Dana Kyndrová či Jaroslav Kučera.

Z výstavy Havel na Hrad! Rok 89 ve fotografii. Foto: archiv NGP

Trochu jiným způsobem připomíná naši historii výstava v Národním technickém muzeu, která nese název Diktatura v technice – Technika ve službách (ne)svobody. Představuje technické prostředky sloužící s potlačení základních lidských svobod a práv především ze 70. a 80. let minulého století.

U příležitosti výročí se v Centru současného umění DOX koná výstava významného ilustrátora a spisovatele Petra Síse. A hudební události zlomového roku mapuje výstava Devětaosmdesátej Revisited v břevnovském Popmuseu, která přinese i připomínkový večer s kapelou Plexis či The Agony, a to 13. listopadu. 

Čechy

Muzeum ve středočeských Říčanech připravilo výstavu černobílých fotografií Osmdesátky – Jak jsme tady žili / Až do sametové revoluce. Doplňují ji velkoplošné panely v centru města nebo třeba promítání ukázek z československé kinematografie 80. let.

Se svým pohledem na konec komunistické nadvlády před třiceti lety seznamují plzeňští žáci základní školy na výstavě v Západočeském muzeu. Svými krajkovými výrobky zhotovenými metodou paličkování ztvárnili motivy nejen revoluce, ale také symboly české státnosti.

Co se během osudových dní dělo v okolí Strakonic, to vám prozradí menší panelová výstava v prostorách černé kuchyně tamějšího hradu, která je přístupná symbolicky do 17. listopadu.

Na několika místech v Táboře si můžete zavzpomínat na místní události roku 1989, ale také se něco dozvědět o dalších “devítkových” výročích, především o tehdejších událostech v tomto jihočeském městě. Exteriérová panelová výstava je instalována do konce listopadu před nádražím, na Masarykově, Křižíkově a Žižkově náměstí.

Z výstavy o sametové revoluci v Táboře. Foto: archiv Husitského muzea

Sametové revoluci se věnuje také výstava v Městském muzeu Lanškroun na východě Čech. Kromě prezentace vítězných prací soutěže k třicátému výročí události ukazuje i snímky slavné brněnské umělecké skupiny Bratrstvo, jejíž vizualita je spojována s dobovou estetikou. Prohlédnout si ji můžete do 16. listopadu.

V předvečer výročí 16. listopadu chystá Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě odbornou konferenci, přednášky a také tematickou výstavu. Cílem je podle organizátorů obeznámit s historickým kontextem především nejmladší generaci.

Na pomezí Čech a Moravy, ve městě Žďár nad Sázavou, vás čeká výstava s trochu tajemným názvem Věrnost vyřazenému stroji. Zaměřuje se na undergroundovou kulturu a literární samizdat před rokem 1989, mimo jiné i na aktivitu žďárského spolku Atomová Mihule, z něhož se postupně vyvinula dodnes existující kapela. Expozice bude k vidění do 24. listopadu.

Z výstavy Věrnost vyřazenému stroji. Foto: archiv Regionálního muzea města Žďár nad Sázavou

Morava

Několik retro zážitků přichystalo na letošní rok Brno. Historická procházka s názvem  Zn. Jízda Karosou vás zavede na osm zastávek, třeba do hotelu Myslivna nebo na sídliště Vinohrady.

Situaci na sklonku osmdesátých let na Tišnovsku nedaleko moravské metropole přiblíží výstava v Podhoráckém muzeu v Předklášteří, která začíná 12. listopadu.

Více do minulosti zabrousí výstava v Technickém muzeu v Brně, která se bude věnovat ostraze státní hranice Československa v letech 1948 až 1989. Od 12. listopadu si návštěvníci budou moci prohlédnout výstroj a výzbroj Pohraniční stráže a různé prostředky používané k překračování hranic.

Z výstavy Železná opona 1945–1989. Foto: archiv Technického muzea v Brně

Fotografie, dobové plakáty, letáky a tiskoviny nabídne ke zhlédnutí od 13. listopadu Gotický sál Staré radnice v Hranicích. Výstava s názvem Vánoce za totáče věnovaná sametové revoluci bude s volným vstupem.

Snímky nejenom z vlastní sbírky, ale i zapůjčené přímo od předních českých autorů jako Jindřicha Štreita nebo Mileny Valuškové nabídne od 14. listopadu Muzeum moderního umění v Olomouci. Vystavené fotografie zachycují především listopadové dění v hanácké metropoli.

Z výstavy Listopad 1989 v Olomouci. Foto: Zdeněk Sodoma, archiv MUO

Na připomenutí třicátého výročí sametové revoluce nezapomíná ani Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, které svou tematickou výstavu plnou dobových dokumentů, plakátů a fotografií otevře také 14. listopadu.

Slezsko

Nejenom rok 1989, ale i další významné letopočty končící číslovkou devět představuje do konce letoška expozice ve Flemmichově vile v Krnově. Zabývá se také třeba rokem 1419, kdy se odehrála první pražská defenestrace, nebo pro region zlomovým rokem 1779, kdy došlo k rozsáhlému požáru města.

Na našeho prvního porevolučního prezidenta se zaměřuje i výstava v opavském Památníku Petra Bezruče, kterou můžete navštívit do 6. prosince. Václava Havla představuje jako politika a disidenta, ale také skrze jeho díla jako esejistu a dramatika.

Foto: Jiří Všetečka, archiv Pražského hradu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!