Při Upgradu se zapomnělo na staré dobré vyprávění, které ale ani sebelepší akce nenahradí

Při Upgradu se zapomnělo na staré dobré vyprávění, které ale ani sebelepší akce nenahradí60%

Upgrade dělá čest béčkovým filmům. Ačkoli nad nimi vyniká překvapivým závěrem a slušným hereckým výkonem Logana Marshalla-Greena, nejde v něm stejně o nic víc než o akci a pomstu.

Fanoušci hororů si jméno režiséra Leigha Whannella spojí zejména se dvěma úspěšnými sériemi - Saw a Insidious. Není se tedy čemu divit, že i jeho nové drama z budoucnosti si s sebou nese nádech hrůzy. 

Grey Trace sice žije ve světě ovládaném stroji, ale on sám je na ně opatrný, narozdíl od jeho manželky. Oba dva se jednoho dne pokusí zabít skupina zločinců s implantovanými zbraněmi v pažích. Grey přežije, i když ochrnutý, ale jeho manželka zemře. Jeho jediným smyslem života se stane pomsta a pomoct mu může pouze STEM.

Stejně jako má hlavní hrdina Upgradu pouze jeden cíl, a to pomstít smrt své ženy, i film má pouze jeden záměr, ukázat co nejvíce akce. Nenabídne divákům propracovaný příběh ani hlubokou pointu, ale zato se může předvést skvělými souboji a napínavými automobilovými honičkami.

Na hranici mezi A a B

Nad ostatní béčkové filmy, které se nesnaží zaujmout uměleckou kvalitou, ale vyniká Upgrade příběhem, který měl potenciál. Pokud by tvůrci divákovi během snímku ukázali, jaký je svět, ve kterém Grey žije, nebo kdo je záhadná hackerka, která ho zachrání, mohl by se i vymanit ze škatulky béčkového světa. Takhle zůstává divákovi jen řada nezodpovězených otázek. Whannell se tedy rozhodl zůstat u toho, co zná. Osvědčený recept ale přinesl jen další akční film, který se ztratí v zapomnění.

Nad své příbuzné přitom vyniká i překvapivým, mírně apokalyptickým závěrem, který donutí člověka opět přemýšlet nad otázkou robotů nebo vylepšování lidského těla, které začíná být i v našem světě stále aktuálnější. I hlavní hrdina Logan Marschall-Green není typicky béčkovým hercem. Umně postupně odhaluje divákům psychologii své postavy a zejména při bojích zblízka mu skutečně věříme, že jeho pohyby ovládá robot.

Kam se nahne miska vah?

Upgrade tak stojí na pomezí mezi písmeny A a B. K písmenu A se hlásí výkon hlavního herce a překvapivý závěr. Většině filmu ale bohužel dominuje písmeno B, což je vidět zejména v nerozpracovaném sci-fi světě a i ve vypravování příběhu. Bude pro něj ale lepší, když zůstane u svých méně ambiciózních slepých příbuzných, kde může být jednookým králem. Své diváky si i tak jistě najde.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Upgrade

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!