Letní výstavy v Praze: život Medy Mládkové, francouzští impresionisté i poetika stověžatého města

Letní výstavy v Praze: život Medy Mládkové, francouzští impresionisté i poetika stověžatého města 

Prázdniny jsou tu! Přemýšlíte, kam vyrazit v metropoli na výstavu? Přinášíme vám tipy od jubilea významné mecenášky umění přes francouzské moderní umění až po poetická pražská zákoutí.

Pražské imprese

Kolekci devadesáti snímků zachycujících poetické momenty našeho hlavního města v 70. a 80. letech můžete od 4. července bezplatně zhlédnout v Galerii Českých center. Rozmanité podoby metropole zaznamenal fotograf Alexander Paul ml., který svými pracemi poukazuje i na části města a místa, která kvůli urbanismu, modernity či komercionality již téměř zanikla. 

Generace

Okolo 250 děl členů Spolku výtvarných umělců Mánes si nyní můžete zadarmo prohlédnout v Galerii Kooperativy. Na výstavě jsou zastoupeny přední osobnosti české výtvarné scény, mezi nimi Antonín Slavíček, Emil Filla, Jan Zrzavý, Toyen, Antonín Hudeček, Václav Špála nebo Max Švabinský. Menší část expozice se soustředí na současnou členskou základnu od Ivana Exnera až po nedávného diplomanta AVU Adama Kašpara.

Z výstavy Generace. Foto: archiv Galerie Kooperativy

MEDA – Ambasadorka umění

Bohatý a inspirující život mecenášky Medy Mládkové, která letos v září oslaví sté narozeniny, přibližuje výstava v Museu Kampa, které před šestnácti lety „ambasadorka umění“ založila v budově někdejších Sovových mlýnů. Návštěvníci se seznámí s komunitou českých emigrantů a podporovatelů výtvarníků v USA i s domem Mládkových, který se stal salonem svobodného Československa. Více o výstavě zde.

Z výstavy MEDA – Ambasadorka umění. Foto: archiv Musea Kampa

Francouzský impresionismus – Mistrovská díla ze sbírky Ordrupgaard

Šedesát obrazů zásadních francouzských malířů druhé poloviny 19. a začátku 20. století je k vidění v paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Cesta od realistických krajinomaleb se striktní kompozicí přes prchavé okamžiky impresionismu až po pozdější výtvarné tendence směřující ke kubismu a fauvismu čeká na návštěvníky výstavy, která představuje výběr ze sbírek významného dánského muzea. Více o výstavě zde.

Paul Gauguin, Portrét mladé ženy.Vaïte (Jeanne) Goupil, 1896. Foto: archiv NGP

Zvuky / Kódy / Obrazy – Akustický experiment ve vizuálním umění

Zobrazení zvuku coby fenomén abstraktního umění od dob avantgardy po současnost mapuje aktuální expozice v Domě U Kamenného zvonu. Mezi vystavenými pracemi několika desítek autorů včetně Johna Cage, Petera Cusacka nebo Jiřího Koláře nechybí malby, grafické partitury, ale i zvukové instalace, akustické objekty, filmy a multimediální projekce. Více o výstavě zde.

Peter Cusack, Ice Bells. Foto: archiv GHMP

Camille Pissarro, Zahradní koutek v Éragny (Malířův domov), 1897. Foto: archiv NGP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!