Zvuky, Kódy, Obrazy. Dům U Kamenného zvonu představuje akustický experiment ve vizuálním umění

Zvuky, Kódy, Obrazy. Dům U Kamenného zvonu představuje akustický experiment ve vizuálním umění 

Výstava Zvuky, Kódy, Obrazy: Akustický experiment ve vizuálním umění představuje výběr děl téměř sedmdesáti autorů, kteří se zaměřili na vizuální ztvárnění zvuku a zvukového experimentu. Zastoupeny jsou abstraktní obrazy, nekonvenční partitury, multimediální projekce i nejrůznější interaktivní zvukové instalace.

Ve třech patrech domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí si tak můžete prohlédnout díla zachycující nejrůznější podoby hudby a zvuků z období od počátku avantgardy až do současnosti. Zvuk v nich nabývá barvu i tvar a nezřídka se stává i prostorovým objektem, kompozicí či fyzickou akcí. “Zajímalo mě, jakým způsobem se jednotliví umělci a hnutí vypořádali s komplexností tohoto tématu. Propojení zvuku a obrazu je totiž možnost, jak se přiblížit reálnému vnímání světa,“ říká kurátorka a autorka výstavy Jitka Hlaváčková.

Zvuky, Kódy, Obrazy: Akustický experiment ve vizuálním umění. Foto: Andrea Morkusová

Hlavní osou koncepce výstavy je zmapování nejvýznamnějších směrů zvukového experimentu na poli vizuálního umění. Najdeme zde nejrůznější obrazy inspirované hudbou, akustické objekty, ale i nespočet obrazovek se sluchátky, jež vám zprostředkují zvuky k danému výjevu či filmu. Nechybí interaktivní prvky ve formě netradičních hudebních nástrojů, instalací reagujících na pohyb či dílo “Stůl”, jež přetváří vaše tahy tužkou na papír v hudbu.

Na výběru z historického materiálu výstava ukazuje nejen to, do jakých forem se zvuk přetváří, ale také různorodé fyzikální, psychologické nebo matematické předpoklady, které jeho vizuální podobu předurčují.

Zvuky, Kódy, Obrazy: Akustický experiment ve vizuálním umění. Foto: Andrea Morkusová

Po tisíciletí se výtvarná díla vystavovala a zvuková díla se prováděla. Změny nastaly až ve 20. století v souvislosti s rozvojem záznamu zvuku a technologií. Dnes je možné i ve výtvarné galerii vystavit zvuk sám o sobě bez výtvarné stránky,” říká k výstavě spoluautor její koncepce Milan Guštar.

I když se výstava soustředí v první řadě na českou, respektive československou scénu, v zastoupení autorů má spíše mezinárodní charakter. Vystavena je tak i řada prací zahraničních umělců, kteří mají nějakou bezprostřední souvislost s naším prostředím a kteří v mezinárodním kontextu významně posunuli uvažování o experimentu v umění. Mezi zastoupené autory patří například František Kupka, umělci z okruhu Bauhausu, John Cage a představitelé hnutí FluxusWoody a Steina Vasulkovi či současní umělci zabývající se akustickou ekologií.

Zvuky, Kódy, Obrazy: Akustický experiment ve vizuálním umění. Foto: Andrea Morkusová

Po celou dobu trvání výstavy ji bude doplňovat i bohatý doprovodný program zahrnující interaktivní komentované prohlídky, výtvarné workshopy, hudební vystoupení či výtvarné ateliéry na různá témata akcentující spojení a vzájemné prolínání zvuku a obrazu.

Výstavu Zvuky, Kódy, Obrazy: Akustický experiment ve vizuálním umění můžete v domě U Kamenného zvonu zhlédnout od 5. června do 13. října 2019.

Úvodní foto z výstavy: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Dům U Kamenného zvonu nabízí i další akce

Místo konání: Dům U Kamenného zvonu

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!