Hledá se princezna: průměrný lektvar zrecyklovaných motivů ze známých pohádek

Hledá se princezna: průměrný lektvar zrecyklovaných motivů ze známých pohádek50%

V dnešních filmech se více než často objevují motivy z jiných snímků. Tento drobný nešvar, (který může být dobrý i špatný), se většinou přehlíží. Pokud se film povede, dokážou na něj diváci bez větších problémů i zapomenout. Ani inspirace se ale nemá přehánět. U nového ukrajinského animovaného filmu to totiž vypadá, že tvůrci místo princezny spíš hledali, čím by svůj příběh naplnili.

Hledá se princezna je animovanou verzí pohádky o Ruslanovi a Ludmile, kterou v devatenáctém století napsal ruský básník Alexandr Sergejevič Puškin. V sedmdesátých letech oblíbenou pohádku převedl na filmové plátno například Alexandr Ptuško a nyní se tomuto starému příběhu snaží v animované verzi vdechnout život Oleh Malamuž. Během let se ale z Ruslana stal potulný herec a z jeho milé Mily. 

Ruslan, v devatenáctém století bohatýr, nyní potulný kočovný herec, se potkal s krásnou princeznou Mily. Poté, co se do sebe zamilují, unese Mily zlý čaroděj Černomor, který chce z princezniny lásky udělat lektvar. Ruslan se vydá svou milovanou hledat. Společně s ním na nebezpečnou cestu vyrazí i jeho přítel, sýkorka a křeček. Podaří se této nesourodé čtveřici přemoct cholerického kocoura, kamenného netvora, hlavu dávného hrdiny a nakonec i samotného Černomora, který moc ukrývá ve svých vousech?

Několik vypůjčených motivů

Starý a léty ověřený příběh se ale zřejmě Olehu Malamužovi nezdál zábavný. Přidal do něj totiž i několik obrazů z Bartoka, pár záběrů z Jacka a fazole nebo taky ze Shreka, a samozřejmě několik moralistickým vět, které v poslední době nesmí chybět v žádné pohádce. Například když princezna bojuje s očarovaným oživlým jídlem pronese: "Věděla jsem, že sladkosti jsou zdraví škodlivé, ale ne, že až tak moc." Zřejmě vrčící dortíky, které cení zuby, nejsou dostatečně výmluvné. Z oblíbené Puškinovy básně se tak stala průměrná pohádka, na kterou každý divák velmi rychle zapomene.

Povizuální stránce není co vytknout

Co schází ukrajinskému animovanému filmu v ději, si ale nahrazuje po vizuální stránce. Barevné postavy s folklorními motivy na šatech se míhají před skoro živou krajinou nebo před Černomorovým strašidelným palácem, do kterého by se žádné z dětí nechtělo podívat. Postavy Ruslana a Mily nicméně opět vypadají, že hledaly svůj předobraz v jednom z nejúspěšnějších animovaných filmů poslední doby, v Ledovém království. Zejména Mily jakoby z oka vypadla Else. Ve všem ostatním má ale Hledá se princezna k Disneyovkám daleko.

Bohužel se ale nečekaně povedené animaci nepovedlo překrýt slepený a nesourodý děj, který si mnohdy hledá jen těžko oslí můstky, aby mohl pokračovat. Děti snad barevnému příběhu plném rytířů, kouzelných stvoření a bojů dokážou chyby a inspirace odpustit, dospělí se ale nejspíš budou jenom nudit. Už brzy se ale na animovaném filmovém obzoru mají vynořit druzí Úžásňákovi nebo třetí Hotel Transylvánie, tak se snad dočkáme pohádky, která skutečně je pro celou rodinu.

Zdroj fotografií: www.csfd.cz

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Hledá se princezna

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!