Finále Plzeň láká na premiéru filmového debutu Ondřeje Havelky Hastrman i dokumentu Bohu žel o uprchlících v Česku

Finále Plzeň láká na premiéru filmového debutu Ondřeje Havelky Hastrman i dokumentu Bohu žel o uprchlících v Česku 

31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň nabídne od 19. do 24. dubna přehlídku 142 snímků, mezi nimiž se kromě hraných a animovaných filmů, dokumentů a seriálů nově objeví i studentské filmy. V předpremiéře či premiéře uvede pět děl, chystá také seriálový maraton Dabing Street nebo Kafe & Cigárka.

Jednou z předpremiér bude dokumentární film Saši Dlouhého Bohu žel, sledující šest uprchlických příběhů prožívaných po dobu několika let v České republice. Dále představíme i dlouho očekávaný celovečerní filmový debut Ondřeje Havelky Hastrman,“ uvedl programový ředitel festivalu Peter Badač.

Festival připravuje celkem čtrnáct programových sekcí, mezi kterými nechybí Archivní sekce, jež se letos soustředí na sté výročí vzniku Československa i na 100 let od narození významného dramatika, režiséra a plzeňského rodáka Miroslava Horníčka.

V rámci sekce Festival ZOOM poběží vítězné filmy ze zahraničních filmových festivalů a národních přehlídek. Finále Plzeň nabídne divákům v sekci První úlovek pět premiér či předpremiér. Diváci se mohou těšit také na dva seriálové maratonyDabing Street a Kafe & Cigárko.

Doprovodný program: filmový pubquiz i koncerty

Hlavní tepnou festivalu se opět stane novorenesanční Měšťanská beseda s několika promítacími sály a dvěma kavárnami, kde se filmoví fanoušci budou moci setkat s hvězdami českého filmu. Festival ale ožije i na dalších místech – Papírna nabídne koncerty, autorská čtení nebo oblíbený filmový pubquiz, DEPO2015 bude zasvěceno dokumentu a dalšímu doprovodnému programu.

Anděl Music Bar chystá koncerty a afterparty, Café Regner bude hostit studentské filmy. Prostor Plzeňského Prazdroje se pak stane kulisou unikátního filmového projektu Kinoautomat z roku 1967. Chybět nebudou ani diskuze s tvůrci po projekcích.

Mezinárodní odborná porota udělí pět statutárních cen Zlatý ledňáček a řada snímků bude oceněna i Cenou studentské poroty.

Foto: Festival uvede premiéru filmu Hastrman režiséra Ondřeje Havelky. Zdroj: archiv Finále Plzeň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Festival nabídne seriálový maraton Dabing Street. Zdroj: archiv Finále PlzeňFoto: Z filmu Hastrman. Zdroj: archiv Finále Plzeň
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Měšťanská beseda

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!