Vánoční filmové novinky: Od světelných mečů k cuketkám

Vánoční filmové novinky: Od světelných mečů k cuketkám 

Pokud už máte napečené cukroví a nakoupené dárky, možná hledáte oddech od zdánlivě nekonečného vánočního shonu. Potřebné rozptýlení určitě najdete v některém z českých kinosálů...

Vánoční program na stříbrných plátnech tuzemské kotliny uvádí nabídku pestrou na žánry i témata. Oscarová sezóna, která v Česku tradičně začne až těsně před slavnostním galavečerem (a ve většině případů až po něm, v závislosti na úspěchu jednotlivých děl) ještě na dveře nezaklepala, její místo nahrazují blockbustery, remaky i filmy přímo uzpůsobené vánoční atmosféře.

Fanouškům sci-fi jistě neunikne devátá epizoda Star Wars s názvem Poslední z Jediů. Pokračování ságy rodu Skywalkerů už jsme viděli a návrat do předaleké galaxie doporučujeme v naší recenzi. Do lesklého balícího papíru se zabalily aktérky prvního dílu komedie Matky na tahu. Nejkrásnější období v roce je pro ně signálem ke konci úklidů, vaření a zdobení. Při vánoční rebelii ale zapomínají na své vlastní matky, které podobné výstřelky tolerovat nebudou.

I cuketky se mohou stát sirotami. Smutný osud potká čiperného chlapce ze zmíněného zeleninového rodu, který lásku své maminky nahradí jen hlubokým citem k vyvolené cuketce Camille. Snímek Můj život Cuketky nominovaný na animovaného Oscara v loňském roce je kreslenou podívanou pro celou rodinu.

 

Polibek od Beatrice neodkazuje na milostné hry Danta Alighieriho a jeho životní múzy, nýbrž nelítostný boj porodní asistentky se sobeckou exmilenkou jejího otce. Ve francouzském dramatu budou dosud dodržovaná pravidla porušena. 

Přání k mání vypráví příběhy několika podob lásky. Známý popis si diváci řadí k britskému superhitu Richarda Curtise Láska nebeská - tradici světových Vánoc. Tým pod režijní taktovkou Víta Karase tak označil i tuzemskou rodinnou komedii. A ty statisticky nemají okolo svátků v Betlémě ustláno. Stejně jako u nás kolem štědrého dne pohořela před dvěma lety Padesátka. Do kin přichází Špindl Milana Cieslara, aby publikum přiměl k oprášení kazety se Sněženkami a machry.

Na Robina Williamse dá vzpomenout pokračování hitu Jumanji s podtitulem Vítejte v džungli, ve kterém se hrdinové ztratí v prostředí videohry. Tentokrát se ale Jacku Blackovi, Kevinu Hartovi a Dwaynu Johnsonovi trochu pomotají role. Touha po úniku z rutiny zavede do pralesa také filmového Harryho Pottera Daniela Radcliffa. Bez průvodce ale i ten z nejlepších vojáků zůstane Ztracen v džungli. Bardenské Belly dozpívaly na univerzitě a vydávají se vstříc těžké realitě v Ladíme 3. Sebevědomí jim samozřejmě zvednou a capella coververze, tentokrát v souboji se skutečnými nástroji v turné po amerických vojenských základnách.

Finální vánoční tipy patří dvěma ohromným spektáklům. Opravdové představení nejdřív přinese Hugh Jackman coby Největší showman. Životopisný snímek má tři nominace na Zatý glóbus a navíc spojuje na plátně zajímavé herce. V manéži se představí Rebecca Ferguson, Michelle Williams nebo Zac Efron. A na závěr vše vyvrcholí na pražské Štvanici - tedy spíše londýnském All England Clubu ve čtvrti Wimbledon. Slavný duel Borg/McEnroe ve finále bílého grandslamu si pamatuje celý svět. Zákulisní drama, které hrálo do karet jednomu či druhému z tenistů skutečně do filmu přenášela i česká historická hala. Jak zápas skončí uvidíte krátce před Silvestrem.

Veselé filmové Vánoce. S recenzemi a filmovými novinkami přijdeme i na Nový rok

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!