Který je ten pravý: naivní romantika, kterou nezachrání ani hezké tvářičky

Který je ten pravý: naivní romantika, kterou nezachrání ani hezké tvářičky50%

Velké červené plakáty tento týden lákají do kin na nejnovější romantickou komedii s Reese Witherspoon. Který je ten pravý? je ale spíš zidealizovanou pohádkou o vztazích mezi lidmi, ve které kvalitu nahradila kvantita hezkých herců.

Past na rodiče, Po čem ženy touží, Lepší pozdě nežli později, Prázdniny a před dvěma lety Stážista. Romantické komedie, které (jako jedny z mála) nepostrádají vtip, romantiku ani filmové kouzlo. Zároveň všechny vyšly z pera scénáristky a režisérky Nancy Meyersové. V nejnovějším snímku Který je ten pravý? ale bohužel tahle dáma vystupuje pouze jako producentka. Na režisérské i scénáristické křeslo tentokrát usedla její dcera Hallie Meyersová-Shyerová, která na plátno bohužel přinesla o hodně víc romatiky a naivity, daleko méně humoru a nadsázky, a to pověstné kouzlo se bohužel ztrácí daleko za horizontem.

Kde jsi Nancy?

Samotný nápad ale pravou "meyersovinou" zavání. Alice (Reese Witherspoon) slaví čtyřicátiny. Má dvě děti, odstěhovala se od manžela, vrátila se do města, kde vyrůstala, a domů si nastěhovala tři nadějné mladé kluky, kteří se snaží uchytit se svým filmem v Hollywoodu. S jedním z nich si začne románek, který ale postupně krachuje, a do města se navíc vrací otec rodiny. Jak se Alice podaří rozseknout tenhle milostný trojúhelník?

Ačkoli základní dějová linie nahrává na smeč, snímek se nikdy neubírá tím správným směrem. Většinu času je dětinsky naivní, jakoby snad někdo dokázal uvěřit, že si k sobě čtyřicetiletá žena jen tak nastěhuje tři mladé filmaře. Občas ale roztomilá prostoduchost hraničí s trapností. Ve výsledku je z filmu pohádka pro dospělé, ve které tolik potřebný nadhled nahrazuje velká dávka roztomilosti - v dialozích, dětech i rozhodnutích hlavních postav.

Když vzhled nepomůže

Oscarová Reese Witherspoon v roli Alice ale naštěstí většinou strhne pozornost na sebe, jak hereckým uměním, tak vzhledem. Po Divočině a Walk the Line všichni filmoví fanoušci vědí, že ačkoli jí povrchní komediální role sedí, dokáže předvést daleko víc. Zdatně jí sekunduje její filmová rodina - matka v podání Candice Bergen i její dcery. Dámská část ansámblu naneštěstí v tomto případě jednoduše zastínila tu mužskou. Tři mladíci, které si zahráli Nat Wolff, Pico Alexandr, Jon Rudnitsky, a dokonce ani Michael Sheen nedokážou upoutat divákovu pozornost. Pokud tedy nebudeme počítat vzhled, který jistě mnoho divaček nadchl.

Ačkoli v konečném součtu je na tom Který je ten pravý? lépe než většina romatických komedií, pořád to není to, co čekáme od jména Meyerová. Hallie je zatím někde na půli cesty. Zpracovala zajímavý, svým způsobem i originální nápad, vybrala hvězdu, která upoutá pozornost, bohužel provedení pokulhává. Jednoduše než Hallie dožene svou mámu, bude se muset ještě hodně učit.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Který je ten pravý?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!