V Noční směně o ději rozhodují diváci. Pokud neusnou

V Noční směně o ději rozhodují diváci. Pokud neusnou50%

Sedm konců. Sto osmdesát bodů rozhodování. Dohromady 4 hodiny materiálu, které můžete vidět. První digitální interaktivní film v českých kinech. Na takové přívlastky láká Noční směna. Film, který kromě možnosti rozhodování o osudu hlavního hrdiny, nabízí jen nudnou zápletku s nezáživným scénářem.

Matt, kterého hraje téměř neznámý Joe Sowerbutts, studuje matematiku a zároveň si přivydělává jako hlídač na nočním parkovišti. Jednoho večera se ale stane součástí týmu, který chce ukrást cennou čínskou mísu. Cesty, jak se dostal do takových potíží, jsou různé a určují je diváci. Je jenom na nich, jestli se Matt připlete do rvačky na ulici, nebo zastřelí původního majitele starožitné mísy. Každopádně každá odpověď, které se dotknete na svých mobilních telefonech, rozhodne o tom, jaký ze sedmi konců uvidíte.

Poprvé byl snímek Noční směna k vidění na Mezinárodním filmovém festivalu Praha – Febiofestu a u diváků měl rozpačitou odezvu. Předpremiéru měl pak měl 4. dubna v kinech Premiere Cinemas, a ani tehdy nikdo nepěl pochvalné ódy. Proč? Vysvětlení je jednodušší, než se zdá. V kinematografii ničím nemůžete nahradit kvalitní scénář, dobré herecké výkony a režii. A to ani ve filmu, který láká spíš na nekonvenční zážitek, než na něco z výše jmenovaného.

Dobrý nápad, špatné provedení

Režisér Tobias Weber (naprostý nováček na režisérské židli), který společně s Michaelem Robertem Johnsonem (Pompeje, Sherlock Holmes) psal scénář, měl dobrý nápad. Každý přece někdy chce rozhodovat o tom, co se bude v jeho oblíbeném filmu dít. Co kdyby se například Leonardo DiCaprio v Titaniku neutopil, protože by mu diváci řekli: „Nedávej jí ty dveře.“? Bomba. Tak proč jim to nedopřát. Bohužel jakoby tvůrci kvůli tomuhle skvělému nápadu zapomněli na všechno ostatní. Celá Noční směna spočívá v tom, že vzali tu nejjednodušší zápletku a do ní násilím vlepovali chvíle, o kterých může divák rozhodnout. Navíc i to ho po chvíli přestane bavit. Nikdy totiž nerozhoduje o ničem zásadním. Ze začátku kliká jako šílenec kvůli každé hlouposti a nakonec se podle jednoho jeho rozhodnutí odehraje i závěr filmu. Tam už mu tvůrci na výběr nedají. A nejhorší je, že většina konců, které už diváci odhalili, je nudná a předvídatelná.

Originalita? A co Rozpaky kuchaře Svatopluka?

Útěchou by vám mohlo být, že alespoň jdete na první interaktivní digitální film u nás, ale ani to není docela pravda. Dnes už je ve filmovém průmyslu přece jen málo postupů, které diváci ještě neviděli. A ani tady není tenhle „rozhodovací princip“ tak inovativní, jak by se mohlo na první pohled zdát. V České republice už ho známe přes třicet let z komediálního československého seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka. Tenkrát jste ale museli mít ve studiu hlasovací zařízení, všechno bylo daleko delší, ale to hlavní bylo stejné – v poměrně nepodstatných chvílích mohli diváci rozhodnout o osudu jedné postavy na plátně.

Nicméně ani v dnešní době není o podobné principy nouze. Například mobilní hra Choices: Stories you play je založená na stejném principu. Rozhodujete o osudu někoho jiného a zároveň víte, že vám nic nehrozí. Tudíž ta slibovaná originalita poněkud pokulhává. Naopak jakoby se Johnson s Weberem snažili spojit několik věcí, které už tu byly, a úplně se jim to nepovedlo.

Nefungovalo to už tenkrát

Konec autorské zvůle, my sami budeme rozhodovat o tom, jak má televizní seriál vypadat.“ Věta, kterou v první díle Rozpaků kuchaře Svatopluka použil Josef Dvořák, neplatila tenkrát a nebude platit ani teď. "Rozhodovací princip" je sice zábavný, ale jenom protože na něco takového nejsme u filmů zvyklí. Kdyby všechny snímky měly tak slabý příběh, lidi by na ně chodili, jen aby mohli rozhodnout o tom, že budou mít dvacet minut. Každopádně je Noční směna ukázkou toho, jak by se mohl spojit filmový a herní průmysl v jeden velmi zajímavý nový žánr. Stejně jako u většiny prvotin to ale bude ještě chtít hodně práce.

Poznámka: Za nekonvenční zážitek 70%, za film jako takový 30%. Dohromady tedy 50%.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Noční směna

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!