Skvělý Wolver-end krví nešetří, nachází však svůj mutanstký epilog v opakovaných motivech

Skvělý Wolver-end krví nešetří, nachází však svůj mutanstký epilog v opakovaných motivech80%

Logan se loučí drsným filmem v syrové atmosféře. Dospělý rating s akcí z něho dělají jeden z nejlepších x-menovských snímků, kterému příliš neublíží ani ohrané záchytné body v dějové linii.

Podeváté a naposledy Hugh Jackman vystčil drápky jako Wolverine v marvelovské sérii X-Men. Stárnoucí v prachu, bolesti a s motivem Johnnyho Cashe v pozadí dokazuje, že si na svém loučení s životní rolí dal pořádně záležet. Vzdal se části pěnez pro rating nepřístupný dětem, zapojil Patricka Stewarta do svého sólového filmu poprvé v plnohodnotné roli a ze zbytku sil svého ikonického charakteru dal divákům vše, co od Logana očekávali. Drsnou akci, povahu darebáka i skrytou víru v lepší budoucnost pro příští generaci X-menů.

Wolverine (Hugh Jackman) je na tom špatně. Uzdravovací schopnosti čím dál víc selhávají a z jeho x-menovské rodiny zbyl pouze Profesor X (Patrick Stewart), kterému musí dělat chůvu v továrně na hranici s Mexikem. Charles Xavier je totiž vážně nemocný a jeho záchvaty ohrožují okolí. Chátrající hrdinové jsou s prosbou o pomoc objeveni dívkou Laurou (Dafne Keen) a její matkou. Jejich příchod se zjevoval profesorovi v jeho záchvatech. Malá Laura má překvapivě stejné schopnosti jako Wolverine, a stejně jako stárnoucí Logan velmi mocné nepřátele v patách. Oba veteráni Lauru přijmou mezi sebe, a zatímco dívka objevuje své schopnosti, jsou vytrvale pronásledováni až do míst, které má být odpovědí na mutantskou budoucnost.

S příchodem úspěšného Deadpoola v minulém roce svolila společnost Marvel k poněkud drsnějším snímkům s grafickými scénami násilí, peprným slovníkem a dalšími prvky, bez kterých by se jeden bál dělat akční díla. Ať jste zastánci PG-13 bez jediné kapky nebo Tarantinovské řežby s bazény krve, emoce vyvolává jen skutečně věrný obraz reality. Od toho se Logan odpichuje a svoje základy pokládá na ratingu, který mu povolí pro svou poslední zastávku téměř vše. Už trailer s nepřekonatelnou verzí písně Hurt od Johnnyho Cashe měl navnadit na něco speciálního. A skutečně. Adamantiové drápy se objeví v tom nejlepším světle. Akční scény přivedou diváky do varu, symbolické předání žezla do mladých rukou nese emotivní podtext. Do toho jde o syrový pohled na stárnoucí hrdiny, kterým nezbylo nic jiného než se z posledních sil postavit nepříteli. Ještě jednou, dokud to jde. Logan se svou atmosférou velmi liší od ostatních filmů v sérii a v odrazu blížícího se konce přináší svůj vrchol.

Proto, coby jeden z nejpovedenějších filmů s mutanty, snese přísnější měřítko na ty méně povedené prvky, skryté snad pod kotletami hlavního hrdiny. Když pomineme svět X-menů jako takový a podíváme se na příběh bez schopností, uvidíme motivy, které se více či méně objevují stále dokola. Ať už jde o ztracené (a znovu nalezené potomky), dvojníky / kopie hlavních hrdinů nebo cvičení další generace. Od začátku děj směřuje k jedinému možnému konci a je určitě pozitivem, že se ho tvůrcům povedlo dotáhnout. Logan je z formy a společně s profesorem stárne stejně půvabně jako Daniel Craig ve Skyfallu.

Přesto úplný závěr přichází ve chvíli, kdy se Jackmanovo úpění už lehce zmonotonizovalo. Velké finále s mutantskými dětmi působí trochu jako návrat do Země Nezemě, kde Logan slouží jako Hook i Peter Pan zároveň. Nic to však nemění na tom, že se v rozporu s celým filmem na dětech, co zapomněly vyrůst, efektem šetří. Těžko říct, zda by krvavé stříkance mohly zalarmovat sociálku, ale Loganovi skutečně dochází baterky a šílený výraz umí z dětí jen výborná Dafne Keen. Posvátné místo znovuzrození dalšího potomstva je poté naivně skryto v komiksu, ale to se dá svést na neposkvrněnou a brilantní dětskou mysl. Stejně jako roztomilý střih plnovousu.

Mírné falše na poslední symfonii starého dobrého Logana ale za uši tahat nebudou. Už kvůli drobnostem, které naopak mile potěší. Ať už je to Stephen Merchant jako vystřižený z Adams family, shakespearovský výkon Stewarta nebo velmi dobrá kamera, která diriguje poslední epilog do další melodie nesmrtelného Cashe. 

Wolverine se nehrabe v nostalgii, on ji vytváří pro další generace X-menů a jejich publikum. Jestli zůstane legendou živoucí nebo pohřbenou pod kopcem hlíny, nehraje roli.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Logan

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!