Deadpool: rozpustilý mutant přináší kopec nepřístupné zábavy

Deadpool: rozpustilý mutant přináší kopec nepřístupné zábavy80%

První marvelovský hrdina s vytříbeným slovníkem ukázal odvrácenou stranu X-menů v duchu řízné akce, nekorektního humoru a pop-kulturních odkazů.

Ryan Reynolds zatnul zuby a po několikaletých přípravách znovu vstoupil do stejné řeky komiksových adaptací. V roli přidrzlého Wadea Wilsona alias Deadpoola nechal zapomenout nejen na zeleného mužíka s lucerničkou, ale s chutí pálí velkým kalibrem i do vlastních řad.

Bývalý člen speciálních jednotek Wade Wilson (Ryan Reynolds) žije spokojený život, ve kterém si vydělává občasným žoldačením. Společně se sličnou přítelkyní Vanessou (Morena Baccarin) plánuje zářnou budoucnost, dokud mu však lékaři nediagnostikují rakovinu. Wade se rozhodne podstoupit experimentální program Weapon X, který sice nemoc překoná a dá mu nadlidské schopnosti, ale zanechá jeho tělo trvale znetvořené. Zatímco bojuje s volbou, zda se v nové podobě ukáže své vyvolené, pod alteregem Deadpool vyráží vstříc osobní vendetě.

Hrubý popis snímku jakoby lákal na další řadový filmový komiks od studia Marvel - Deadpool je ale skutečně jiný. Už v masivní propagaci před premiérou se tvůrci nebáli vystřelit si takřka z čehokoliv. Na plátně potom hlavní "hrdina" v červených elasťácích předvádí, jak má vypadat uvolněný, ztřeštěný a zábavný romantický příběh o opětovném získání nymfomanky, která je stále zblázněná do prvotřídního, sympaticky vulgárního úchyláka.

Divák by se mohl pozastavit, zda je hláškující, zkažený mutant tím pravým zážitkem, který stojí za útratu v kině. Deadpool je ale i přes svou věkovou nedostupnost (vůbec první v marvelovském světě) mnohem více než 108 minut trvajícím záchodovým humorem.

První pochvala míří k tvůrcům za skvělé "probourávání čtvrté stěny", které Reynoldsův charakter využívá k propojování scén fungujících v jiném časovém horizontu a mnohdy i k čistě komediálním účelům. Takže na vás, milí čtenáři, bude sprostý drzoun v červeném přímo mluvit několikrát za celý film. Při originálním osvětlování jednotlivých prvků příběhu si všimnete i perfektního střihu a vůbec celého konceptu dokonale pasujícímu do sebe - skoro jako dílky z puzzle. 

Oceníte rovněž chytrý scénář, který se hemží nejen obligátními spojeními s marvelovským universem (i s perfektní poznámkou Stewart vs. McAvoy), ale především pop-kulturními odkazy na filmové (...jsem jen kluk, který stojí před holkou...) či hudební klasiky. Navrch se deadpoolovský tým notně vyřádil i na Reynoldsovi samotném, když mu několikrát předhodil jeho lanternovský propadák nebo si utahoval z povrchního statutu "nejvíce sexy muže světa". Musíme, ale zároveň poznamenat, že Ryan Reynolds si tentokrát pro jistotu film i produkuje, takže takovou kadenci ceníme dvojnásobně. 

Zmíněná hudební složka je další kvalitou komiksového hitu. Nejen kvůli velmi vtipným referencím (Sinead O'Connor), ale především chytlavému soundtracku, který jsme tu neměli od Strážců galaxie. Za zvuku létajících kulek a květnaté mluvy tak uslyšíte například Careless Whisper nebo Angel of the Morning.

Na časté připomínky, zda je Deadpool pro každého, lze odpovědět jednoznačně. Pokud ve vás netřímá kulturní puritán, své si ve filmu najdete. Reynoldsovi sedne role jako ulitá, zasmějete se a odnesete si plnohodnotný zážitek, u kterého nebudete u povedených závěrečných titulků chtít, aby skončil. Jen s sebou neberte děti do 15 let (mohlo by se jim to totiž líbit taky).

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Deadpool

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!