Labyrint: Zkoušky ohněm? Skvělý blockbuster se neztratil v bludišti filmových nástrah

Labyrint: Zkoušky ohněm? Skvělý blockbuster se neztratil v bludišti filmových nástrah80%

Jaké je to být zavřený mezi stěnami bludiště, jsme se mohli přesvědčit v prvním dílu povedeného snímku Labyrint: Útěk. Pokračování kupodivu přináší ještě víc skvělé akce, svižných honiček, nečekaných zvratů, svěží kamery i skvělých hereckých výkonů. Labyrinte, vítej zpět!

Po útěku skupiny teenagerů z bludiště, vybudovaného organizací Z.L.S.N., nečeká na naše hrdiny nic příjemného. Po opuštění základny se ocitají uprostřed nepřátelsky naladěného a vyprahlého polopouštního světa, v němž Slunce sežehlo rostliny na prach a kde zákeřný virus udělal z většiny lidí nepřátelská krvelačná monstra, proti kterým byly robotické „chobotničky“ z prvního dílu Labyrintu pouze neškodnými hračkami.

Nerovný boj proti (téměř) všem

Aby toho nebylo málo, stará známá skupina pod vedením Thomase, kterého opět hraje charismatický Dylan O'Brien, se musí poprat i s dalšími nástrahami. Nechci příliš spoilerovat, ale v novém bijáku se naplno ukáže temná strana již zmíněné Z.L.S.N., s níž mnozí z nedobrovolně pokusné skupiny zkusí svést nerovný souboj. Kromě staré známé Kayi Scodelario, Thomase Brodie-Sangstera, Bryce Romera a dalších z party „veteránů“ se však k starému týmu přidávají nové tváře, které mají v ději svůj význam.

V počátku stopáže se jeho talentovanému režisérovi Wessu Ballovi daří mistrně budovat temnou atmosféru strachu a postapokalyptické Země, kde není o podařené útěkové scény, občasné bitky i překvapivé zvraty rozhodně nouze. Ke skvělému vyznění na rozhraní temného akčního thrilleru, sci-fi a „útěkářského“ snímku přispívá i skvělá kamera.  

Skvělá první část snímku

Ta občas zabírá scénu shora, aby pak pomocí podhledů a úzkých průjezdů mezi ruinami domů, na poušti či v chodbách vytvářela pocit frustrujícího strachu a bezprostředního nebezpečí. Mezi úchvatné patří například scéna v opuštěné továrně, v ruině zničeného domu, úvodní honička uvitř základny, ale prakticky celý začátek Labyrintu stojí za to. Dočkáme se i drsně krvavých záběrů, které jaksi nepasují do „teenagerského“ pojetí, jak je biják někdy prezentován. Dá se také říci, že druhý díl je více akční a méně "klaustrofobní" než jeho předchůdce.

Režisér i s kameramany a celým štábem dokazují, že se v některých ohledech dokáží vyrovnat mistrovství takových filmových velikánů, jako je geniální James Cameron. Atmosféra je totiž v novém Labyrintu občas tak hutná jako v jeho Vetřelcích a stejně tak dynamická jako v Rychle a zběsile. Alespoň tedy v prvních 80 minutách stopáže. V tomto ohledu se tedy rozhodně nemusíte bát, že snímek následuje sestupnou tendenci většiny pokračování.

Svižnější a akčnější dvojka

Dvojka je v mnohém svižnější a o něco povedenější než první díl. Může za to jak variabilnější děj, který se již neodehrává pouze v uzavřeném prostředí, tak nové herecké tváře. Bohužel to zcela neplatí pro poslední třetinu blockbusteru, kde se příběh trochu zadrhne a jakoby mu v některých ohledech „došla šťáva“. Je zde snad až příliš (občas zbytečných) dialogů a plačtivého filozofování nad osudem skupiny i lidstva, z něhož však nelze zcela vinit samotné filmaře.

Slabší závěr snímku a dobří herci

Autor scénáře T.S. Nowlin se totiž musel alespoň částečně držet předlohy teenagerské sci-fi, napsané Jamesem Dashnerem. Knižní předlohu snímku jsem nečetl. Dá se však pádně předpokládat, že slabší poslední část filmu, občas podivné dialogy a pár nelogičností v ději vychází především ze zaměření několikadílného bestselleru, určeného pro nepříliš chytrou americkou mládež. Poslední třetina filmu by si totiž zasloužila minimálně o 10 minut zkrátit, a konec tentokrát není šokující jako v jedničce.

Avšak i přes pár chybek se v případě nového Labyrintu jedná o nadprůměrný snímek svého žánru, který patří k tomu lepšímu v tomto roce. Přispívají k tomu i převážně dobré herecké výkony, zatím málo známých mladíků a dívek. Kromě O'Briena se za svůj výkon nemusí stydět ani sympatická Scodelario, Ryan Romero, Ki Hong Lee, ani nováčci Nathalie Emmanuel nebo Katherine McNamara a další. V případě některých z nich asi půjde o budoucí filmové hvězdy.

Neprávem podceňovaná série

Dostane tedy nový Labyrint symbolického bludišťáka? Rozhodně ano. Jde o jedno z příjemných překvapení podzimu, kterému nechybí svižný děj, skvělá atmosféra a kamera, nečekané zvraty, stejně jako dobří herci a výborné režijní vedení. Ball se rozhodně neztratil v labyrintu nástrah, který tento žánr přináší a odnáší si silnějších osmdesát procent. Přes jistý odstup, s kterým tuto sérii přijali mnozí diváci i kritika, jde totiž o výborné a povedené snímky. Doufejme, že velmi talentovaný Ball zůstane ještě dlouho na pomyslné režisérské stoličce.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Labyrint: Zkoušky ohněm

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!