Labyrint: Útěk: Strhující thriller s mysteriózně-hororovou atmosférou

Labyrint: Útěk: Strhující thriller s mysteriózně-hororovou atmosférou80%

Skupina kluků se snaží dostat ven z uzavřeného labyrintu. Že se vám takový děj nezdá příliš lákavý? Nenechte se zmýlit. Nový „útěkářský“ sci-fi snímek nepostrádá žádnou z nezbytných ingrediencí žánru: tísnivě hororovou atmosféru, svižnou akci i zajímavý scénář!

Některá probuzení jsou krutá a nečekaná, což na vlastní kůži poznává Thomas, v podání snad až příliš nagelovaného, ale sympatického herce Dylana O'Briena. Mladík se probouzí ve výtahu, který ho přiváží na neznámé prostranství, ohraničené vysokými zdmi.

Bez vzpomínek a v pasti!

Jeho situace je o to horší, že si kromě svého jména nic nepamatuje. Má jen občasné "záblesky" zážitků z minulosti. Podobně „bledě“ jsou na tom s pamětí i další obyvatelé ohraničeného, travnatého Placu -  mladíci i pubertální kluci, žijící zde v násilném odloučení bezútěšný život vyhnanců. Jak se tam vlastně dostali?

Thomas se musí vyrovnat jak s nepřátelským vůdcem komunity Gallym v podání Willa Poultera, ale především s tajemně děsivým okolím. Plac je totiž obklopen obřím labyrintem, který nejenom čas od času mění svůj tvar a na noc se sám uzavírá, ale také je hlídán krvelačnými monstry. Toto bludiště funguje jako past na příliš odvážné mladíky - někteří se z něj již nikdy nevrátili.

Najdou cestu ven?

Hlavní hrdina se díky odvaze a tvrdohlavosti stává jedním z komunitních běžců, kteří se snaží najít východ z bludiště. Zda se mu to podaří dřív, než se Plac změní v hromadu lidských mrtvol, není jisté až do poslední části filmu.

Dovedně zfilmovaná kniha

Debutující režisér Wess Ball, stejně jako scénáristé temného sci-fi filmu, totiž odvedli skvělou práci, přestože jde o snímek především pro mladé diváky. Na Ballově díle není vůbec poznat, že předtím natočil pouze několik krátkých dílek, včetně postapokalyptické sci-fi či spíše "upoutávky" na ni: Ruin. 

Tvůrcům Labyrintu se na plátno podařilo skvěle přenést ponurou atmosféru prvního dílu povedené románové trilogie od Jamese Dashnera, přestože je film od knihy poněkud odlišný. Pokud se přenesete přes jeho zdlouhavých a prvních 25 minut stopáže, kde se stále něco zbytečného vysvětluje a řeší, zbytek již stojí za to a rozhodně nenudí!

Mysteriózní labyrint vás nenechá vydechnout

Vtáhne vás do ponurého světa labyrintu, kde za každým rohem mohou číhat rmuti – nebezpečné a bizardní příšery, aby vás již nepustil ze svých pomyslných pařátů. Zejména útěkové sekvence v nevyzpytatelném bludišti vynikají tísnivě klaustrofobní atmosférou, která většinu diváků nenechá chladnými. Místy se dokonce přibližuje až k povedeným hororům, jako například Saw: Hra o přežití, ale bez zbytečné krvelačnosti.

Obstojné herecké výkony

V mnoha momentech budete držet palce hlavnímu hrdinovi, aby se mu podařilo včas uniknout ze sevření všudypřítomných zdí. Pomáhá k tomu i fakt, že většina herců v Labyrintu včetně Aml Ameena a Hong-ki Leeho předvádí na svůj věk obstojné výkony.

Tedy snad až na Poultera. Ten se téměř stále tváří, jakoby mu ulítly včely, a jeho vůdce  „Placerů“ není příliš uvěřitelný. Naopak poměrně vyniká nejmladší z herců: Thomas-Brodie Sangster - na svůj věk zkušený herecký bard, jenž se mihl i ve Hře o Trůny.

Výborná kamera, chybějící romance

Nutno je ocenit také obstojnou kameru, která zejména při záběrech obřího labyrintu a utíkajících postav skvěle doplňuje hutnou atmosféru. Úplně nejlépe je to vidět při „leteckých“ záběrech.

Stejně obdivuhodné je, že se scénáristé nedali zlákat k „nezbytně“ laciné romantické zápletce, která by zřejmě rozbila jinak dobrý děj. A to přestože se v bludišti nakonec "vyloupne" jedna dívka – Teresa. Zahrála si ji talentovaná Kaya Scodelario, kterou jste mohli vidět například ve snímku Bouřlivé výšiny.

Nelogičnosti ve filmu

Jedinou větší slabinou filmu jsou občasné nelogičnosti ve scénáři. Není například příliš uvěřitelné, že by již po pár dnech většina komunity přešla bez výraznějších důvodů na stranu Thomase.

Stejně podivná je okolnost, že by postpubertální banda mladíků, izolovaná přes rok od civilizace téměř vůbec nereagovala na nedobrovolný příchod mladé a hezké dívky. Snímku ubírají na nejvyšším skóre i zbytečně „upovídaná“ místa, kde se celkem nic neděje.

Skvělý thriller s překvapivým závěrem

Avšak i přes tyto nedostatky a primární zaměřenost na teenagerovské publikum jde o povedený mysteriózně-hororový thriller s prvky sci-fi. Vědeckofantastická stránka věci se ale nejvíce projeví až na konci snímku, který je nejen šokující a poměrně originální, ale také poněkud nejasný.

Nejednoznačnost závěrečného děje souvisí s tím, že si filmaři nechali otevřená vrátka pro zpracování zbývajících dvou dílů knižní předlohy (doufejme, že se jich dočkáme). Pokud tedy máte rádi „útěkářské“ thrillery s hororovými prvky, nelze Labyrint: Útěk než doporučit. Odpůrcům mysteriózně zaměřených thrillerů se však líbit asi nebude, přestože jde o kvalitní film, který se tvůrcům opravdu povedl.   

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Labyrint: Útěk

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!