Oskarové hity, animované reklamy, experimenty i street art. Co všechno chystá letošní Anifilm?

Oskarové hity, animované reklamy, experimenty i street art. Co všechno chystá letošní Anifilm? 

Začátkem května se malebná jihočeská Třeboň opět na několik dní stane cílovou destinací fandů animovaného filmu. Pohyblivé obrázky navštíví Třeboň letos už pošesté, a to od 5. do 10.května. Hledáte-li kulturně-turistický cíl pro svůj prodloužený květnový víkend, neváhejte.

Po loňské návštěvě Anifilmu jsme si pochvalovali, že třeboňskému festivalu viditelně prospělo spojení se svým bývalým teplickým konkurentem v podobě původního AniFestu. Nejen že si teď tvůrci, producenti i studenti mohou oddychnout, že není potřeba řešit každoroční dilema, na který ze dvou festivalů se vydat, nespornou výhodu získává i divák – Třeboň je totiž na rozdíl od Teplic také skvělou prázdninovou destinací, vyhlášenou malebnou okolní krajinou a rybími specialitami.

Programová nabídka se navíc oproti loňsku o něco rozšíří. Nově Anifilm uvádí kategorie aplikované animace a experimentální, nenarativní animace. Zatímco v té první uvidíme všechny možné příklady komerčního uplatnění animace (od spotů, přes reklamy, znělky, ukázky počítačových her či výukové filmy), ta druhá bude naopak zaměřená na fajnšmekry. Tzv. nenarativní animace používá médium animovaného filmu jako čistě výtvarný, vizuální prostředek, nesleduje žádné narativní schéma a experimentuje s žánry i technikami do té míry, že diváka často nechává na pochybách, co vlastně na plátně sleduje. V Třeboni bude k vidění např. Re-Cycling deseti světoznámých režisérů, jako jsou Regina Pessoa, Ülo Pikkov nebo Špela Čadež - každý z nich obdržel poštou tajemný předmět a musel o něm vytvořit minutový film.

V hlavní soutěži celovečerních filmů pak festival nabídne výběr z aktuální celosvětové tvorby. V sekci dětské tvorby je potřeba zmínit především adaptaci knížek finsko-švédské spisovatelky Tove Janssonové o skřítcích Muminech. Mumini na riviéře se české kinodistribuci zatím vyhýbají, přestože  Janssonové knížky jsou oblíbeným artiklem rodinných knihoven i u nás. Muminci budou soutěžit  například s irskou poetickou pohádkou Píseň moře (která naopak už v kinech k vidění byla a my ji rozhodně doporučujeme). Z „dospělých“ filmů se v soutěži představí například Šutry v kapsách lotyšské autorky Signe Baumane, která je popisuje jako „veselý film o depresi“, adaptace světoznámé kníhy Khalila Ghibrana Prorok, na kterém spolupracovalo hned devět režisérů včetně loňského vítěze Anifilmu Billa Plymptona pod producentským vedením herečky Salmy Hayek. Hollywoodská jména zdobí i tým filmu Podivuhodné příběhy, který na motivy povídek Edgara Allana Poea natočil režisér Raul García a svůj hlas mu propujčili Guillermo del Torro a Christopher Lee.

Soutěž krátkých filmů nabídne osvědčená a fanouškům nezávislé animace důvěrně známá jména (Priit Pärn, Andreas Hykade, Dona Herzfeldt nebo zmiňovaný Bill Plympton) a doufejme, že i pár překvapení – festival obdržel více než tisíc snímků a do soutěžního výběru se probojovala necelá stovka.

Česká tvorba bude tradičně zastoupena především skrze studentské filmy, ale k vidění budou i reklamy tvůrců, jako je Noro Držiak nebo úspěšný Graffitiger Libora Pixy, který soutěžil i v Cannes. Anifilm ho uvede v rámci speciálního programu věnovaného tzv. street animaci, skrze kterou umělci oživují nejen filmové plátno, ale i ulice měst.

A pokud se chystáte do Třeboně i s rodinou, vězte, že letos slaví 50. narozeniny největší stálice českých televizních obrazovek – Večerníček. Anifilm toto výroční neopomene řádně oslavit a nebude tedy nouze pro zábavu pro všechny věkové kategorie.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!