Lovci a oběti: dluhy, korupce a násilí v povedené české variaci Podrazu

Lovci a oběti: dluhy, korupce a násilí v povedené české variaci Podrazu80%

Do kolotoče rostoucích půjček, mafiánských lichvářů i zkorumpovaných kmotrů a policistů nás přivádí nový český film. Nechybí mu silné téma, hvězdné obsazení hlavních rolí, povedený scénář a dobrá režie. V tuzemském filmovém rybníčku doslova vyčuhuje z řady!

O tom, že člověk může za svou naivitu zaplatit velmi vysokou cenu, se přesvědčí mladík Jakub v podání charismatického Martina Krause. Pro splnění svého snu – opravy skateparku - si totiž půjčí vysoký finanční obnos. Jenže jím zaplacená stavební firma brzy zkrachuje, proto Jakub přichází o všechny vypůjčené peníze a dostává se do potíží.

Lichváři nemají soucit

Hlavní hrdina se záhy ocitne na "černé listině" mafie. Nešťastně si totiž půjčil „chechtáky“ od svého strýce-gamblera, který jeho dluh prohrál s pochybnými existencemi v kartách. Tito gangsteři – v čele s jejich bosem v podání muzikanta exotické vizáže Jakuba Mohameda Aliho - se ale nezastaví před ničím.

Chtějí velkou část dluhu vrátit hned, a to i s krvavými úroky! Jakubovi proto nezbývá než si opět vypůjčit – jak od bank, tak od lichvářů. Spadne do spirály půjček, vedoucí na dno.

Tvrdá realita dneška

Mladík se tak postupně dostává do izolace jak od svých rodičů, které si zahráli Karel Heřmánek a Veronika Freimanová, tak i do problémů s přítelkyní. Lichváři totiž pomocí podvodů, výhružek i fyzického násilí jeho dluhy uměle stále zvyšují a donutí ho podílet se na kriminální činnosti. Vše vypadá bezvýchodně až do chvíle, kdy se na scéně objeví otec Jakubova kamaráda – podnikatelský kmotr, kterého si zahrál hvězdný Tomáš Hanák.

Jak dopadlo zpracování filmu v režii hudebníka a začínajícího režiséra Marcuse Benois Trana? Na české poměry nadmíru dobře! Tvůrcům se totiž podařilo výborně znázornit beznaděj lidí, kteří se ocitli v dluhové pasti, stejně jako nemilosrdnost mafiánsko-lichvářských struktur a jejich bezcitných poskoků.

Nový snímek, inspirovaný částečně skutečnými příběhy Čechů, tak varuje před nemilosrdnou realitou děravých zákonů, vysokých lichvářských úroků, a téměř všudypřítomné korupce. V tomto prostředí se tak můžete rozhodnout – stanete se lovci, nebo jejich kořistí?

Povedené zvraty i skvělá atmosféra

Za tímto zřejmým poselstvím se však skrývá i cosi navíc. Povedený scénář od Milana Sluky v sobě obsahuje jak množství vtipně-drsných hlášek, dynamicky se vyvíjející děj i občasné bitky, které se budou líbit zejména mladším divákům.

V druhé půlce stopáže pak obsahuje nečekané dějové zvraty, podobné těm z českého U mě dobrý nebo staršího amerického Podrazu. To zřejmě ocení především starší z publika – hlavně pak konečné zúčtování v závěru filmu, je na české poměry originální a povedené.

V příběhu se dočkáme i ožehavého tématu - napojení mafiánských struktur na část podnikatelského prostředí a zkorumpované policisty. Syrovost scénáře i režisérského zpracování se u nás moc často nevidí, proto je nutno ji ocenit. Příběh však obsahuje i několik povedených a klipovitě sestříhaných akčních sekvencí. Také atmosférické prostředí mafiánských garáží a „doupat“ se tvůrcům povedlo zachytit skoro na jedničku.

Výborná dvojice Kraus - Hanák

Dobrá kamera, stejně jako k ději padnoucí soundtrack od Trana, pak dodávají snímku na pomezí dramatu, kriminálky a akčního filmu nezvyklý šmrnc. Dopomáhá k tomu i skvělý výkon herecké dvojice Martin Kraus - Tomáš Hanák, které svým charismatem celý film táhnou a umějí v mnoha scénách nadchnout. Krausovi budete jeho naivního ajťáka věřit všemi deseti, stejně jako jeho staršímu kolegovi jeho zazobaného filmové bose.

Dobře jim sekunduje i Jakub Mohamed Ali, ze kterého jde na plátně místy až strach. Bohužel nepříliš scénáristicky využití zůstali někteří další hvězdní herci jako Karel Heřmánek, Marek Vašut nebo Zdeněk Mahdal, kteří mají pouze epizodní role. Přesto je však celý casting snímku na dobré úrovni. Vcelku dobře hraje i Tran, který se v Lovcích a obětech objeví v roli Hanákova asistenta. Na tomto pracovitém režisérovi je ostatně poznat, že do svého snímku přes menší zkušenosti vložil mnoho píle a především velké nadšení.  

Slabší dialogy postav

Co je naopak slabinou Lovců a obětí, je možná až přílišná snaha o přiblížení se hollywoodské produkci áčkových akčních filmů. V podmínkách nízkého českého rozpočtu a nevelké zkušenosti s nimi tak občas vyznívají méně přesvědčivě. Tento fakt však nelze v našich podmínkách nijak kompenzovat. Slabší částí bijáku jsou bohužel i některé papírově znějící dialogy mezi Jakubem a jeho filmovou přítelkyní nebo jinými postavami.

Neobyčejný film není pro každého

Jak zní závěrečný verdikt? Přes několik málo neduhů jde v případě Lovců a obětí v českých podmínkách o nadprůměrný film s originálním scénářem, dobrou režií a skvělými herci. Ti, kdo mu budou vyčítat nedostatky v akčních sekvencích, jistou papírovost nebo pár zádrhelů v ději, možná nepochopili jeho důležité poselství. 

Nové české drama s detektivními prvky si u mě ulovilo slabších osmdesát procent, přestože ho možná každý neocení. Zejména ten, kdo žije s bláhovou iluzí, že dnes již nevládne zákon džungle. Můžeme jen doufat, že podobných filmů u nás vznikne více.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Lovci a oběti

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!