Renoir, působivý francouzský film

Renoir, působivý francouzský film60%

Příjemný a esteticky zajímavý snímek z prostředí kolem francouzského impresionistického malíře Auguste Renoira. O lásce, stáří, bezradnosti a umění.

Nový francouzský film, který najdete na programu FebioFestu a během března přijde do kin, nás zavede do domku rodiny Renoirů. Zde je známý malíř již na pokraji svých sil a tvoří svá poslední díla. V téže době se ale také tvoří filmová osobnost v jeho synovi Jeanu Renoirovi, který se v budoucnu stal režisérem němých avantgardních filmů. Oba muže inspiruje mladá Andrée Heuschling – modelka starého malíře a budoucí manželka a zároveň hlavní herečka jeho mladého syna.

Celý film působí jako hraný obraz, spousta krásných obrazů. Už jen místo, na kterém rodina žije, je snovým prostředím každého. Také kamera dopomáhá příjemné atmosféře, která vás pohltí. Každý záběr je promyšlený a tvoří umělecký dojem.

Čím větší důraz je kladen na estetičnost filmu, tím méně vás ale zasáhne příběh. Ten toho mnoho neprozradí. Je zde vyprávěn jen krátký časový úsek. A jestli čekáte zajímavosti z malířova života, moc jich neuvidíte. Možná jen to, jak nad jeho mladým duchem vítězí stáří, jak nepříjemný to byl otec, a jakou měl spoustu milenek.

Měla bych ještě připomenout, že snímek je zpracován dle skutečnosti. Což tak vůbec nepůsobí, vzhledem k tak kouzelnému prostředí. To by ovšem nevadilo, kdyby byla příběhovost důrazná jako vizuální stránka. Tak tomu ale bohužel není.

Čím větší důraz je kladen na estetičnost filmu, tím méně vás ale zasáhne příběh.

Co se týče hereckých výkonů, jsou chvályhodné. Michel Bouquet představující stařičkého malíře je přímo skvělý. Takového si Augusta Renoira představuji. Modelka Andrée zahraná Christou Theret mi byla nesympatická, příliš prudká, taková ale byla tato žena ve skutečnosti a herečka svou roli pojala velmi dobře. Třetí hlavní postavou je Jean Renior (Vincent Rottiers), sympatický mladík příliš poblázněný mladou Andrée.

Až v titulcích filmu se dozvíme, jak vše dopadlo. Což u takového filmu, tedy romantického a příběhového, není tak obvyklé a zde ani zcela vhodné, řekla bych. Necelé dvě hodiny sledujete příběh, docházíte k jeho zápletce a velká část rozzuzlení je vám sdělena až prostřednictvím pár vět a během pár minut na konci filmu.

Přese všechno je film zajímavý a působivý. Jeho atmosféra je poutavá. Příště ale prosím větší zaměření se na děj a také jeho širší obsah. Uměleckou stránku snímku každopádně oceňuji!

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Renoir

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!