Febiofest 2013? Slaví kulatiny!

Febiofest 2013? Slaví kulatiny!100%

Febiofest s pořadovým číslem 20 se letos uskuteční v Praze od 14. do 22. března. Poté budou následovat regionální ozvěny, a to poprvé ve všech dvanácti českých regionálních městech.

Jako hlavního hosta letos festival přivítá Geraldine Chaplinovou, která naposled zazářila ve filmu Stéphana Robelina Co kdybychom žili společně.

Hlavním stanovištěm Febiofestu zůstává Cinestar Anděl, k němu však přibude Malostranská beseda, ve které se bude promítat, ale jsou zde plánovány i koncerty či společenské akce. Febiofest Music Festival ovšem stále zůstává v prostorách garáží Cinestaru Anděl.

Tři oříšky pro popelku

Druhou soutěžní sekcí po Nové Evropě, která se věnuje celovečerním debutům evropských tvůrců, bude nová středometrážní soutěž nazvaná Tři oříšky pro popelku. Programová ředitelka Hana Cielová k tomu říká: „Druhá soutěž je věnovaná snímkům, které nejsou ani dost dlouhé, aby byly považovány za celovečerní, ale ani dost krátké na to, aby se dostaly alespoň na festivaly krátkých filmů, jichž je ve světě bezpočet. Tyto „filmové novely“ v rozsahu od 30 do 65 minut jsou jakési bezprizorní Popelky, které nikdo nechce. Proto jsme se jim v jubilejním Febiofestu rozhodli věnovat celou sekci.“ Ve výběru nebudou chybět jména tvůrců jako jsou režisér a držitel zlaté kamery z Cannes Vimukthi Jayasundara, americký režisér nezávislého filmu Hal Hartley či výtvarník Mark Ther.

Česko, Finsko i Balkán

Z českého filmu Febiofest uvede například film Bez doteku teprve osmnáctiletého Matěje Chlupáčka či nový film režisérky Miry Fornay Můj pes Killer.

Pro diváky, kteří dávají přednost severským filmům, je připraven například 4-dílný epos o zhoubě alkoholismu Osm smrtelných ran Mikko Niskanena anebo film Poslední kovboj finské filmařky Zaidy Bergrothové.

Na přání diváků letos festival navýšil počet balkánských filmů. Namátkou drama z bývalé Jugoslávie Halimina cesta nebo rumunský snímek o Šnecích a lidech.

Porota

Febiofest stále hledá 33 členů do divácké poroty, která rozhodne o tom, který film ze soutěže Nová Evropa obdrží Grand Prix. Porota je otevřena všem zájemcům ve věku od 15 do 100 let. Své přihlášky můžete zasílat do 27. února.

Regionální ozvěny

České Budějovice        25. - 27. března
Liberec                       26. - 28. března
Děčín                         27. - 29. března
Jihlava                       28. - 30. března
Plzeň                         29. - 31. března
Hradec Králové            2. - 4. dubna
Pardubice                   3. - 5. dubna
Karlovy Vary                4. - 6. dubna
Opava                        5. - 7. dubna
Brno                           8. - 10. dubna
Olomouc                     9. - 11. dubna
Zlín                            10. - 12. dubna
 

Kompletní program bude zveřejněn už 27. února a 6. března se začíná s předprodejem lístků.

Vstupné zůstává stejné jako loni. Lístek vás vyjde na 89,- Kč.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Cesta na severFebiofest 2013? Slaví kulatiny!Febiofest 2013? Slaví kulatiny!
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!