Pohádka Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek nadchne především menší děti

Pohádka Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek nadchne především menší děti80%

Hltali jste příběhy Robinsona Crusoa – námořníka z Yorku, který ztroskotal na pustém ostrově? Nový francouzsko-belgický animák si z klasického příběhu vzal pouze základní linii, ale díky své poetice a zracování se bude líbit mnoha divákům, především malým dětem a příznivcům francouzské poetiky!

Bylo, nebylo na jednom exotickém a malém ostrově uprostřed oceánu, na který lidé dočista zapomněli. Svým poklidným, ale i potrhlým způsobem života tady žije několik sympatických zvířat, mezi které patří také papoušek s poněkud dobrodružnou povahou. Zatímco další živočichové jsou se svou situací spokojeni, barevný opeřenec se stůj co stůj pokouší dostat ze svého ostrova pryč a prozkoumat svět.

Zapomeňte na Pátka, světu vládne Úterý!

Svou šanci a nové jméno – Úterý - dostává barevný opeřenec ve chvíli, kdy na ostrov kvůli ztroskotání  zavítá první člověk. Robinson Crusoe zpočátku není z pobytu v tomto „zapadákově“ nadšený, stejně jako z něj není odvázaná parta zvířecích kamarádů, ale postupně si na sebe zvyknou. Do této idylky ale zasáhne skupina zákeřných koček, které se na odlehlou pevninu dostávají společně s Robinsonem. Ostrovní zvířátka se musí s mladíkem spojit a postavit se zákeřným kočičákům na odpor. Jak to dopadne? Můžu jen prozradit, že žádného domorodého Pátka se v tomto příběhu nedočkáte.

Povedená pohádka s nečekaným koncem

Jak dopadlo netradiční pohádkové zpracování známého námětu od režisérů Vincenta Kesteloota a protřelejšího Bena Stassena? Počítačově renderovaný 3D animák většinu diváků nezklame. Díky francouzské, nebo chcete-li evropské poetice vyprávění jde o zdařilý biják, který kromě několika dějových zvratů překvapí i hezkou animací, zajímavým stylem vyprávění, nečekaným koncem, stejně jako zdůrazněním důležitých životních hodnot, jako je kamarádství, odvaha a ochota pomáhat.

Na zpracování snímku je také vidět zkušenost Belgičana Bena Stassena, který má na kontě kromě obou dílů Sammyho dobrodružství, také několik méně povedených pohádek. Řemeslné zpracování Robinsona sice nepatrně pokulhává za Pixarovkami, ale vskutku jen nepatrně, takže si toho většina diváků ani nevšimne.

Potěší zejména menší diváky

V pohádce zato najdeme nádech dobrodružství a jakéhosi poetického „odlesku“ Malého prince od Antoineho de Saint-Exupéryho, což Francouzi vskutku – na rozdíl od amerických filmařů, zvládají na jedničku.  Dočkáme se i několika vtipných scén a gagů, ale ty jsou určeny především pro mladší publikum mezi třemi až deseti lety.

V případě animovaného Robinsona tak nejde o zcela rodinný film, spíše o pohádku pro menší děti, která se však zřejmě bude líbit i některým dospělým. I já jsem z ní byl nadšený, snad pro mojí slabost pro tento „infantilní“ žánr a cestování. Rozhodně tedy nejde o prvoplánový animák pro všechny diváky, kterých chrlí Hollywood desítky ročně.

Výborný dabing kazí méně legrační místa

Na filmu je vidět, že je  svůj, protože chce být především klasickou pohádkou, což je jeho velké plus, ale pro někoho to může být i zápor. V některých částech také film – díky menšímu dějovému spádu a méně vtipům, trochu ztrácí dech, avšak podobných hluchých míst zde není naštěstí mnoho.

Novému animáku prospívá i český dabing, který je podle mého názoru velmi povedený. Zejména Libor Bouček, který namluvil Robinsona a Michal Suchánek v roli papouška Úterý odvedli skvělou práci. Za ní se však nemusí stydět ani další zúčastněná dabérská esa, jako je Zdeněk Mahdal, Jana Stryková, René Slováčková, Bohdan Tůma a další.

Nutnost pro rodiny s dětmi

Co tedy dodat, než nám připluje loď? Nový biják má mnoho předností, pro které se bude líbit zejména menším dětem a zřejmě i některým "stařešinům" Na jedné straně v sobě skrývá lákavou romantiku dálek, výborné zpracování i dabing, nevšední poetiku a povedený děj, na druhou stranu ho trochu omezuje absence humoru v některých částech a zaměření spíše na malé diváky.

Jedná se o hezkou a povedenou pohádku, která však kvalitou nedosahuje zcela nejvyšších met. I přesto by jí určitě měli shlédnout rodiče se svými ratolestmi a ti, kteří mají rádi francouzské filmy s nádechem skvělé a poetické odlišnosti. Můžeme si pouze přát více podobných filmů pro děti.

Kdy a kde dávají film: Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!