Sin City 2: Komiksově drsná lahůdka, pro kterou vraždit nebudete

Sin City 2: Komiksově drsná lahůdka, pro kterou vraždit nebudete70%

V záři ničivých výbuchů, nemilosrdného vraždění, stínu odporných špeluněk i charismaticky svůdné Evy Green se nese temný děj nového komiksového Sin City. Jeho tvůrci opět dokázali na plátno přenést stylovou atmosféru hříšného města, tentokrát však bohužel se slabším dějem.

Od roku 2005, kdy spatřilo světlo světa první Sin City – Město hříchu, uplynulo již devět let. Tato dlouhá doba se však nikterak nepodepsala na povedené vizuální atmosféře jeho pokračování, které je opět noirově pojatou gangsterskou lahůdkou, určenou nejen pro váš zrak.

Komiks jako vyšitý

Režisérská dvojice Robert Rodriguez a Frank Miller dokázala vytvořit stylově ponurý a (téměř) černobílý film, v němž nechybí odkazy na jeho kultovní komiksový původ. Dočkali jsme se tedy znovu ostrých střihů, barevně odlišených cákanců krve a důležitých anatomických prvků hlavních postav, stejně jako určité dějové přehnanosti.

Skvělý Brolin i ďábelská Green v ústředním příběhu

Celek tvoří nádherný vizuální celek, kde však bohužel forma drtivě převažuje nad obsahem. Nejlepší z celého filmu je ústřední povídka Dáma, pro kterou bych zabíjel, v níž se setkáváme se svůdně odpornou femme fatale Avou, v podání výborné Evy Green a jejím bývalým milencem Dwightem.

Toho si s chutí zahrál neméně dobrý představitel drsných týpků Josh Brolin. Podmanivá Ava si drsňákovi stěžuje, že ji zneužívá její nový bohatý manžel. Vzápětí se ukáže, že je vše trochu jinak. Aneb: "Nikdy nevěřte příliš krásným ženám!."

Na předchozím, dějově nejvyzrálejším příběhu filmu, který zároveň spojuje ostatní dějové linky, je poznat, že byl napsán pro komiksová okénka předtím, než ho scénárista a režisér Frank Miller přenesl na filmové plátno. Až na občasné úlety (likvidační a hodně přehnaná scéna bodyguardů na zahradě Avy) se na něj dobře dívá a drží skvěle pohromadě.

Vedlejší dějové linky pokulhávají

O poznání hůře jsou na tom bohužel další příběhy z města plného násilí, hříchu a sexu, přestože všeho přináší pokračování Sin City 2 ještě víc než jednička. O utržené ruce, useknuté hlavy, mrtvoly a neustále nahou Evu Green totiž ve snímku není rozhodně nouze!

Spojovacím motivem dalších dvou příběhů je chystaná pomsta bezcharakternímu senátorovi. Striptérka Nancy, kterou hraje Jessica Alba, a namyšlený karetní hráč Johnny v podání výborného Josepha Gordona-Levitta se postaví zvrhlému politikovi na odpor, ale výsledek jejich snažení nemá bohužel žádnou nečekanou pointu.

Měla by se Alba vrátit ke zpívání?

Celkově slabší jsou bohužel obě zmíněné dějové linky, postrádají nápad. Dočkáme se v nich však množství automobilových honiček, násilí a povedené trikové kamery. Herecky tragická je Alba, na které je bohužel vidět, že jí jde více zpěv než herectví. Situaci bohužel nezachrání ani jindy výborný Bruce Willis, který na plátně nedostane větší prostor.

Průměrně dobrý výkon pak předvádí Mickey Rourke v roli znetvořeného vyhazovače a zabijáka, který si své vraždění a "zlounství" vysloveně užívá. Ostatní herci - jako například sympatická Jamie Chang, se bohužel na plátně jen krátce mihnou.

Vizuální orgie a skvělý Levitt

Na temném snímku s vysokým rozpočtem je nutno ocenit výbornou kameru, stejně jako nádherně nezapomenutelné vizuální zpracování, hraničící se zrakovými orgiemi, stejně jako ústřední hereckou trojici Green-Brolin-Levitt.

Poslední ze jmenovaných ve filmu předvádí jednu ze svých životních rolí, srovnatelnou s tou z mysteriózního Počátku. Vše doplňuje povedená akce, která však místy ztrácí dech spolu se scénářem.

Celkově podařený snímek však doplácí na skutečnost, že oproti prvnímu dílu nepřináší nic objevného ani nového. Naopak je na něm poznat absence třetího ze tvůrců – geniálního Quentina Tarantina, jenž dodal „jedničce“ unikátní atmosféru a nadhled, který Ženské, pro kterou bych vraždil, bohužel chybí. Více krve a svůdných ženských křivek nemůže situaci zcela zachránit. 

Podařený snímek pro komiksové fandy

Jak zní závěr?  V případě nového Sin City jde o povedený filmařský počin, jehož relativní komerční neúspěch v USA neodpovídá jeho nesporným kvalitám. Stojí však níže než první Sin City kvůli chybějícímu nadhledu, neexistenci originality a slabšímu scénáři.

Je vidět, že ho jeho tvůrci natočili s velkou láskou, avšak také s jistou překotností. Pro příznivce drsné akce, světa Sin City a komiksů je nutností ho vidět, pro ostatní pak záleží na jejich momentální náladě.

Kdy a kde dávají film: Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!