Projekce dokumentů na různých místech v republice. Co chystá KineDok v nejbližších dnech?

Projekce dokumentů na různých místech v republice. Co chystá KineDok v nejbližších dnech?

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Zájem o projekce KineDoku stále roste a dokumenty se tak dostávají na opravdu nevšední místa, často doprovázené debatou s tvůrci filmu či odborníky. Ten nejbližší slibuje i maďarskou režisérku dokumentu Oni Krisztinu Meggyes.

Rozkaz je rozkaz a Oni spojuje uprchlická tematika

Projekce dvou krátkých dokumentárních filmů Rozkaz je rozkaz a Oni proběhne již 19. června od 19:00 v holešovickém PidiKině. Rozkaz je rozkaz vypráví o srbsko-maďarské hranici poblíž Suboticy, kterou střeží dobrovolníci a "uvědomělí" občané, aby nikdo nepronikl, a na její druhé straně kněz pomáhá přežít imigrantům, kteří jsou odhodláni hranici za každou cenu překročit.

Druhý krátký film Oni přiveze sama režisérka Krisztina Meggyes, které se publikum může zeptat na vše kolem jejího "pohádkového" snímku. Krisztina Meggyes je mladá talentovaná filmařka, která již během studií pracovala na několika dokumentárních projektech. Například její krátký film Day 791 vyhrál v roce 2014 Festival dokumentárních filmů v Budapešti.

Do Prahy tentokrát přijíždí se svým filmem Oni (2015), který se soustředí na uprchlickou tematiku. Klidný život jedné malé maďarské bohaté vesničky je náhle narušen vybudováním uprchlického tábora vzdáleného jen pár kilometrů. Nová situace přinesla otázky týkající se tolerance, strachu z neznámého a z migrace. A odhalila i skryté napětí mezi vesničany.

Pomíjivá jazzová Pára nad řekou

21. června od deváté večer proběhne promítání filmu Pára nad řekou na novém letním místě v Troji a to rovnou jako součást výroční oslavy s živou hudbou a degustací rozličných vinařství.

Projekce filmu vypráví o americkém snu trumpetisty Laca Décziho a pomíjivosti slávy jazzových hudebníků, kteří kdysi uprchli ze Sověty okupovaného Československa na západ, kde zazářili po boku renomovaných světových hudebníků a pustili se do jazzové války proti popu.

Jazzové zákulisí poodhalil 14. června po projekci v brněnském Skautském Institutu muzikant a kontrabasista Peter Korma.

Královna ticha je plná hudby a tance

20. června od 19:00 si pardubický Klub 29 si připravil pro své návštěvníky tematickou projekci Královna ticha jako doplňkový program k tanečnímu festivalu Tanec Praha 2017. Dokument vypráví o malé Denise, která neslyší a nemluví, ale přesto dokáže tančit jako hrdinky bollywoodských trháku. Příběh dívky z ilegální romské osady v Polsku je cestou do světa hudby, tance a fantazie.

KineDok, organizovaný Institutem dokumentárního filmu, je alternativní distribuční platforma, spojující fanoušky a tvůrce autorského dokumentu.

Aktuální přehled projekcí můžete sledovat zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!